Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – trăznet, a plezni, a trozni, căznicie etc. sau trăsnet, a plesni, a trosni, căsnicie etc.?

Dacă, în limbajul oral, diferenţa dintre variantele cuvintelor din titlul articolului – trăznet, a plezni, aCarti brate trozni, căznicie etc./trăsnet, a plesni, a trosni, căsnicie etc. – este mai puţin sesizabilă, în scris este necesară cunoaşterea exactă a formelor corecte. Există, pe internet, nenumărate exemple care demonstrează ignorarea regulilor şi în cazul acestor cuvinte. Iată câteva exemple: “Adăpostirea de furtună şi trăznet(valceaturistica.org), “trăznet.ro este magazinul online pentru produse şi servicii legate de aviaţie şi de zbor”, “Obiceiul de  a trozni  încheieturile degetelor sau alte articulaţii ale oaselor este destul de răspândit” (gandul.info), “scene de căznicie” (trilulilu.ro) etc.

A gandiTrebuie ştiut că singurele variante corecte sunt cele ortografiate cu s: trăsnet, a plesni, a trosni, căsnicie etc., potrivit regulii care stabileşte că înainte de l,m,n (care sunt consoane sonore, adică, la pronunţia lor, coardele vocale intra în vibraţie) se va scrie şi se va pronunţa s (nu z).

Tot cu s se scriu şi se pronunţă şi neologismele terminate în –asmă, -asm şi derivatele lor – fantasmă, plasmă, pleonasm, prismă, sarcasm etc., precum şi cuvintele formate cu sufixul -ism – romantism, clasicism, realism etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × 1 =

4 + 4 =

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

Corespondenta la redactie