Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Care este sensul expresiei “ad-hoc”?

Expresia latinească ad-hoc pare a fi destul de cunoscută, fiind utilizată, astăzi, în multe limbi, inclusiv în Ad Hocromână. Am constatat însă, din diverse situaţii de comunicare orală şi din exemplele găsite pe internet, că mulţi vorbitori de limba română o plasează în contexte inadcvate, dându-i sensul greşit de “spontan/pe loc//inedit” – de exemplu: Ne-am întâlnit ad-hoc/Am hotărât ad-hoc să plecăm etc.

Sensul corect (ad literam) al expresiei latineşti ad-hoc (cu valoare adverbială sau adjectivală) este “pentru aceasta/în acest scop/anume pentru acest scop”, referindu-se, în general, la o soluţie care a fost adoptată pentru un scop precis (în opoziţie cu o soluţie elaborată îndelung sau care are caracter permanent). În domeniul strict juridic, ad-hoc se referă, de exemplu, la înfiinţarea unui organ care are o Carti_bibliografiemisiune temporară sau la numirea unui judecător pentru a rezolva un anume caz etc.

Se poate spune corect, de exemplu: În 1857, Adunările ad-hoc de la Iaşi şi Bucureşti au cerut Unirea Ţărilor Romane/A fost numit un administrator ad-hoc pentru rezolvarea cazului de faliment al acestei companii/S-a comandat un studiu de piaţă ad-hoc în vederea creşterii performanţelor economice etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

two × five =

+ 29 = 30

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Sensul şi originea expresiei “Patul lui Procust” În cultura română, …
Corespondenta la redactie