Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Care este sensul expresiei “ad-hoc”?

Expresia latinească ad-hoc pare a fi destul de cunoscută, fiind utilizată, astăzi, în multe limbi, inclusiv în Ad Hocromână. Am constatat însă, din diverse situaţii de comunicare orală şi din exemplele găsite pe internet, că mulţi vorbitori de limba română o plasează în contexte inadcvate, dându-i sensul greşit de “spontan/pe loc//inedit” – de exemplu: Ne-am întâlnit ad-hoc/Am hotărât ad-hoc să plecăm etc.

Sensul corect (ad literam) al expresiei latineşti ad-hoc (cu valoare adverbială sau adjectivală) este “pentru aceasta/în acest scop/anume pentru acest scop”, referindu-se, în general, la o soluţie care a fost adoptată pentru un scop precis (în opoziţie cu o soluţie elaborată îndelung sau care are caracter permanent). În domeniul strict juridic, ad-hoc se referă, de exemplu, la înfiinţarea unui organ care are o Carti_bibliografiemisiune temporară sau la numirea unui judecător pentru a rezolva un anume caz etc.

Se poate spune corect, de exemplu: În 1857, Adunările ad-hoc de la Iaşi şi Bucureşti au cerut Unirea Ţărilor Romane/A fost numit un administrator ad-hoc pentru rezolvarea cazului de faliment al acestei companii/S-a comandat un studiu de piaţă ad-hoc în vederea creşterii performanţelor economice etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

35 − 29 =

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie