Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – dezinsecţie sau dezinfecţie?

Cele două cuvinte din titlul articolului – dezinsecţie, dezinfecţiesunt împrumuturi din limba Servicii-Dezinsectiefranceză (fr. desinsection, respectiv fr. desinfection), ambele corecte, foarte asemănătoare ca formă, dar diferite ca sens, adică paronime.

Dezinsecţie, potrivit definiţiei de dicţionar, înseamnă: distrugere a insectelor parazite (transmițătoare de boli) aflate în mediul uman; operație de distrugere a insectelor dăunătoare cu ajutorul unui insecticid (DEX), iar dezinfecţie/dezinfectare: acțiunea de  a dezinfecta  și rezultatul ei; operație de distrugere a microbilor sau a paraziților animali și vegetali; a distruge germenii patogeni din afara organismului, pentru a împiedica orice contaminare (DEX).

În cazul ambelor substantive, este corectă scrierea prefixului cu –z- (nu cu –s-), având în vedere că, în limba română, întotdeauna, înainte de o vocală, acest prefix se scrie dez– şi nu des-. Trebuie precizat, de asemenea, că cele două cuvinte nu sunt derivate în interiorul limbii române, ci, ca împrumuturi, au Profesor regulipăstrat structura din limba din care provin (franceză), traducându-se/adaptându-se elementele componente, la specificul limbii noastre, procedeu de imbogătire a vocabularului care se numeste calc lingvistic.

Se poate spune corect, de exemplu: Cea mai simplă metodă de dezinfecţie a mâinilor este spălarea cu apă şi săpun, după care se aplică o substanţă antiseptică sau Au fost necesare măsuri drastice de dezinsecţie din pricina numărului mare de gândaci de bucătărie etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

one + sixteen =

25 + = 30

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Sensul şi originea expresiei “Patul lui Procust” În cultura română, …
Corespondenta la redactie