Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – dezinsecţie sau dezinfecţie?

Cele două cuvinte din titlul articolului – dezinsecţie, dezinfecţiesunt împrumuturi din limba Servicii-Dezinsectiefranceză (fr. desinsection, respectiv fr. desinfection), ambele corecte, foarte asemănătoare ca formă, dar diferite ca sens, adică paronime.

Dezinsecţie, potrivit definiţiei de dicţionar, înseamnă: distrugere a insectelor parazite (transmițătoare de boli) aflate în mediul uman; operație de distrugere a insectelor dăunătoare cu ajutorul unui insecticid (DEX), iar dezinfecţie/dezinfectare: acțiunea de  a dezinfecta  și rezultatul ei; operație de distrugere a microbilor sau a paraziților animali și vegetali; a distruge germenii patogeni din afara organismului, pentru a împiedica orice contaminare (DEX).

În cazul ambelor substantive, este corectă scrierea prefixului cu –z- (nu cu –s-), având în vedere că, în limba română, întotdeauna, înainte de o vocală, acest prefix se scrie dez– şi nu des-. Trebuie precizat, de asemenea, că cele două cuvinte nu sunt derivate în interiorul limbii române, ci, ca împrumuturi, au Profesor regulipăstrat structura din limba din care provin (franceză), traducându-se/adaptându-se elementele componente, la specificul limbii noastre, procedeu de imbogătire a vocabularului care se numeste calc lingvistic.

Se poate spune corect, de exemplu: Cea mai simplă metodă de dezinfecţie a mâinilor este spălarea cu apă şi săpun, după care se aplică o substanţă antiseptică sau Au fost necesare măsuri drastice de dezinsecţie din pricina numărului mare de gândaci de bucătărie etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

− 1 = 1

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie