Pastila de gramatică
Cum este corect – “o dată” sau “odată”?
Ca și în cazul altor ortograme (alt fel/altfel, de mult/demult, de cât/decât etc.), și în situația “o dată”/“odată” este vorba de două forme corecte, dar cu înțelesuri și valori morfologice diferite. Se scrie în două cuvinte – o dată – când este o structură lingvistică alcătuită dintr-un numeral (o) însoțit de un substantiv (dată): « Am citit o dată cartea », cu sensul « o singură dată », contrariul fiind « de două ori »/ « de mai multe ori ». Tot în două cuvinte se scrie și când o are valoare de articol nehotărât, însoțind substantivul dată : « O dată memorabilă în istoria României este 1 Decembrie 1918 ».
În cazul în care valoarea morfologică este de adverb, se scrie într-un cuvânt (odată) și este sinonim cu odinioară /demult/cândva/vreodată/într-o oarecare perioadă de timp/în același timp: « A fost odată ca niciodată… », « Odată, îți voi spune adevărul », « Odată terminat lucrul, au plecat acasă », « Hai, pleacă odată » etc.
Pentru acoperirea completă a situațiilor de limbă referitoare la aceste cuvinte, trebuie precizat că, în DOOM (Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române), ediția a doua, sunt consemnate și următoarele valori morfologice și forme :
- Odată ce (locuțiune conjuncțională) – « Odată ce ai plecat, nu are rost să te mai întorci » ;
- Odată cu (locuțiune prepozițională ) – « Odată cu ploile, au venit și inundațiile » ;
Lasă un răspuns