Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – “o dată” sau “odată”?

Ca și în cazul altor ortograme (alt fel/altfel, de mult/demult, de cât/decât etc.), și în situația o Stiinta noastradată”/“odatăeste vorba de două forme corecte, dar cu înțelesuri și valori morfologice diferite. Se scrie în două cuvinte – o dată – când este o structură lingvistică alcătuită dintr-un numeral (o) însoțit de un substantiv (dată): « Am citit o dată cartea », cu sensul « o singură dată », contrariul fiind « de două ori »/ « de mai multe ori ». Tot în două cuvinte se scrie și când o are valoare de articol nehotărât, însoțind substantivul dată : « O dată memorabilă în istoria României este 1 Decembrie 1918 ».

În cazul în care valoarea morfologică este de adverb, se scrie într-un cuvânt (odată) și este sinonim cu odinioară /demult/cândva/vreodată/într-o oarecare perioadă de timp/în același timp: « A fost odată ca niciodată… », « Odată, îți voi spune adevărul », « Odată terminat lucrul, au plecat acasă », « Hai, pleacă odată » etc.

DOOM AcademiaPentru acoperirea completă a situațiilor de limbă referitoare la aceste cuvinte, trebuie precizat că, în DOOM (Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române), ediția a doua, sunt consemnate și următoarele valori morfologice și forme :

 • Odată ce (locuțiune conjuncțională) – « Odată ce ai plecat, nu are rost să te mai întorci » ;
 • Odată cu (locuțiune prepozițională ) – « Odată cu ploile, au venit și inundațiile » ;

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

two × 3 =

52 + = 54

Editorial
 • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

  Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

  “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

 • Pastila de gramatică

  Pastila de gramatică

  Cum este corect – interregional sau inter-regional, nonvaloare sau non-valoare, …
Corespondenta la redactie