Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – “o dată” sau “odată”?

Ca și în cazul altor ortograme (alt fel/altfel, de mult/demult, de cât/decât etc.), și în situația o Stiinta noastradată”/“odatăeste vorba de două forme corecte, dar cu înțelesuri și valori morfologice diferite. Se scrie în două cuvinte – o dată – când este o structură lingvistică alcătuită dintr-un numeral (o) însoțit de un substantiv (dată): « Am citit o dată cartea », cu sensul « o singură dată », contrariul fiind « de două ori »/ « de mai multe ori ». Tot în două cuvinte se scrie și când o are valoare de articol nehotărât, însoțind substantivul dată : « O dată memorabilă în istoria României este 1 Decembrie 1918 ».

În cazul în care valoarea morfologică este de adverb, se scrie într-un cuvânt (odată) și este sinonim cu odinioară /demult/cândva/vreodată/într-o oarecare perioadă de timp/în același timp: « A fost odată ca niciodată… », « Odată, îți voi spune adevărul », « Odată terminat lucrul, au plecat acasă », « Hai, pleacă odată » etc.

DOOM AcademiaPentru acoperirea completă a situațiilor de limbă referitoare la aceste cuvinte, trebuie precizat că, în DOOM (Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române), ediția a doua, sunt consemnate și următoarele valori morfologice și forme :

  • Odată ce (locuțiune conjuncțională) – « Odată ce ai plecat, nu are rost să te mai întorci » ;
  • Odată cu (locuțiune prepozițională ) – « Odată cu ploile, au venit și inundațiile » ;

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

two × 2 =

+ 33 = 39

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

Corespondenta la redactie