Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Acordul predicatului cu subiectul – normă și situații tolerate

În limba română, ca și în diverse alte limbi, există trei tipuri de acord : unul strict gramatical (formal), unDetalii Carti acord după înțeles (acesta se mai numește și logic sau semantic) și acord prin atracție (adică prin raportare la cuvântul cel mai apropiat), ultimele două fiind considerate, de către specialiștii în lingvistică, drept abateri de la regulile acordului predicatului cu subiectul. În aceste condiții, există o serie de controverse referitoare la corectitudinea/incorectitudinea acordului logic și a acordului prin atracție. Pe lângă situații respinse categoric de normele literare, există și structuri (acord după înțeles și prin atracție), tolerate. De exemplu :

 • Dacă subiectul este exprimat printr-un substantiv cu sens colectiv – mulțime, grup, stol, turmă, cireadă, herghelie, regiment etc. – acordul predicatului cu subiectul se face la singular sau la plural (acord formal), după cum substantivul cu funcția de subiect este la singular, respectiv, plural : Stolul a zburat/Stolurile au zburat, Grupul va sosi mâine/Grupurile vor sosi mâine. În cazul în care, însă, unele substantive cu sens colectiv – mulțime, sumedenie, grămadă etc. – sunt urmate de un atribut exprimat prin substantiv la numărul plural, în acuzativ, cu prepoziție, insistându-se pe ideea de număr mare, atunci se admite ca fiind corect și acordul după înțeles (combinat cu cel prin atracție): A venit/Au venit o mulțime (o grămadă, o sumedenie) de copii/Majoritatea oamenilor va pleca (acord formal)/vor pleca. În limba română actuală, există tendința ca, în contexte ca cele menționate anterior, forma a doua să devină normă, așa cum s-a întâmplat în multe situații când uzul limbii a impus, ca regulă, o formă considerată greșită până la momentul respectiv, dar care era mai firească în procesul comunicării.
 • În același fel (după înțeles) se poate face acordul când subiectul este un substantiv precum jumătate, sfert, parte etc. și este urmat de un determinant la plural : Jumătate dintre elevi erau în clasă (deși, după acordul formal, varianta corectă este Jumătate dintre elevi era în clasă.
 • În cazul pronumelor nehotărâte și negative – fiecare, nimeni, niciunul, cineva, careva – acordul se face la singular : Fiecare a adus câte un dar/Nimeni nu a știut adevărul. Când, însă, pronumele este însoțit de un determinant la plural, se tolerează acordul la plural (chiar dacă nu este literar) : Niciunul dintre noi nu am știut cum să procedăm.
 • Sunt cazuri în care predicatul nu se acordă cu subiectul lui, ci cu un alt cuvânt, care este mai aproape sau căruia i se acordă mai multă atenție prin ceea ce transmite, situație în care se admite un acord prin atracție : Obiectivul principal al bugetelor țărilor dezvoltate sunt înarmările. Este însă incorectă și inacceptabilă o formulare de felul : În ceea ce privesc studiile… (Corect : În ceea ce privește studiile…).

Acordul gramatical (formal) se face după reguli clare – predicatul verbal și verbul copulativ se acordă cu subiectul în persoană și număr. O atenție specială merită, însă, câteva situații :

 • Verbe precum a plăcea, a conveni, a se cuveni, a durea, a ajunge (cu sensul a fi de ajuns), precedate de un pronume personal, în cazul dativ sau acuzativ, au, la persoana a treia plural, următoarele forme corecte: Mă dor ochii/Îmi plac dulciurile/Îmi convin condițiile/Ți se cuvin aceste laude/Îmi ajung cărțile împrumutate etc. (și nu, cum se poate auzi uneori, Mă doare ochii/ Îmi place dulciurile etc.)
 • Când subiectul este exprimat printr-un cuvânt care arată o colectivitate – de exemplu, pronumele toți/toate sau numeralul colectiv – amândoi/amândouă, tustrei/tustrele, câteșitrei/câteșitrele etc. – predicatul se poate folosi atât la persoana a treia, plural, cât și la persoana întâi, plural : Toți/amândoi vor pleca/vom pleca la munte.
 • Când subiectul este multiplu, iar termenii sunt coordonați disjunctiv (prin sau, ori, fie), aceștia excluzându-se, acordul se face la singular : Elevul sau profesorul a greșit ?
 • Când termenii subiectului multiplu se confundă, acordul se face la singular : Nimic și nimeni nu-mi va sta în cale.
 • Când termenii subiectului multiplu sunt coordonați prin conjuncții cu sens negativ, acordul se poate face și la singular și la plural : Nici ea, nici el nu și-a respectat/nu și-au respectat promisiunile.

A GandiDacă, în situații ca cele menționate în exemplele de mai sus, există, așadar, o anumită toleranță, evident că sunt inacceptabile dezacordurile generate de neglijența sau de necunoașterea regulilor de bază ale limbii române. Acestea sunt dezastruoase și pentru « imaginea » vorbitorului, dar și pentru starea limbii, la un anumit moment.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

four × 2 =

9 + = 11

Editorial
 • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

  Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

  Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

Corespondenta la redactie