Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – obstretică sau obstetrică?

Substantivul din titlul articolului, chiar dacă este unul specializat pentru domeniul medicinei, face parte Carti Coloratedin vocabularul curent, dat fiind faptul că, în orice policlinică sau spital, există cabinete/secţii, care poartă această denumire şi la care apelează nenumărate persoane.

Este însă surprinzător că foarte mulţi vorbitori de limba română îl pronunţă greşit. Aşadar, obstretică sau obstetrică? Mai mult, într-un Dicţionar de termeni medicali (prin urmare, o lucrare concepută şi publicată de persoane specializate şi familiarizate cu domeniul) am găsit această explicaţie: Obstretica este o ramură a medicinei care are ca domeniu de activitate sarcina, naşterea şi perioada care urmează naşterii. Explicaţia este corectă, nu şi denumirea ramurii ştiinţifice vizate de acest articol.

De asemenea, pe internet, sunt zeci de site-uri, în care am găsit articole de felul: Obstretica şi sarcină (sfatul medicului.ro), obstretica şi ginecologie (qmed.ro), Obstretica MedLive (medlive.hotnews.ro) etc.

Trebuie ştiut că singura formă corectă a acestui substantiv este obstetrică (din franţuzescul obstétrique) – Ramură a chirurgiei care se ocupă cu fiziologia și patologia sarcinii și a nașterii, precum Bibliotecași cu asistența în timpul nașterii și în perioada de lăuzie (DEX).

Cu siguranţă, aceasta precizare ar putea fi utilă nu numai pacienţilor care caută sau ajung la un specialist în Obstetrică, dar şi medicilor care intră în fiecare zi în cabinetul în care îşi desfăşoară profesia şi citesc, cu seninătate, pe plăcuţa amplasată pe uşă sau pe ecusonul prins pe halat, varianta greşită obstretică. Ţine de domeniul absurdului să te şcoleşti ani de zile pentru o profesie şi să nu afli, până la final, măcar denumirea corectă a domeniului – obstetrică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × 2 =

70 − 62 =

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Cum este corect – “costum de haine” sau “costum”? Structura …
Corespondenta la redactie