Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

“Selfie” – un cuvânt “în trend”

Dicţionarele româneşti încă nu l-au înregistrat, dar « selfie » este un cuvânt « în trend », Un Selfieinternaţionalizat, face furori pe reţelele de socializare, iar Oxford English Dictionary l-a declarat, la sfârşitul lui 2013, « cuvântul anului ».

Derivat din englezescul « self » (sine), selfie denumeşte o fotografie autoportret, realizată cu un aparat fotografic digital, cu un telefon mobil etc., postata ulterior pe reţelele de socializare (Facebook, Twitter, Flickr s.a.), ca fiind relevantă pentru profilul/ avatarul utilizatorului respectiv sau pentru a demonstra prezenta acestuia într-un anumit loc, alături de cineva anume, pentru a exprima o stare de spirit la un anumit moment etc.

Se pare că, pentru prima dată, cuvântul selfie a fost utilizat în septembrie 2002, pe un forum australian al ABC Online, de către un tânăr uşor « ameţit », existând « moda » de a adăuga terminaţia –ie diverşilor termeni argotici, pentru a-i face mai « expresivi ».

În august 2013, un selfie cu papa Francisc (Jorge Mario Bergoglio) înconjurat de tineri, poza realizată de unul dintre aceştia, a fost difuzată pe internet şi a avut mare succes. De atunci, nenumărate personalităţi (Clinton, Bill Gates, artişti, muzicieni, actori etc.) au „cedat” acestei tentaţii. In privinta interesului excesiv al adolescentilor pentru selfie-uri, unii il considera ca expresia unui fel de “narcisim” exagerat, Sa invatamaltii accepta ca este vorba doar de un mijloc de comunicare si de recunoastere omniprezent pe internet.

Există diverse variante de selfie-uri: selfie duck face (cu diverse grimase/ strâmbături), selfie în oglindă, bookshelfie (cu o bibliotecă pe fundal), welfie (arătând, în cazul băieţilor, musculatura), groupselfie, selfie de familie, selfie în oglinda retrovizoare a autoturismului,  selfie-ul îndrăgostiţilor, helfie (cu părul în prim plan), drelfie (după câteva pahare în plus) etc. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × five =

89 − = 79

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Cum este corect? Rata de promovabilitate sau rata de promovare? Recentul …
Corespondenta la redactie