Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

“Selfie” – un cuvânt “în trend”

Dicţionarele româneşti încă nu l-au înregistrat, dar « selfie » este un cuvânt « în trend », Un Selfieinternaţionalizat, face furori pe reţelele de socializare, iar Oxford English Dictionary l-a declarat, la sfârşitul lui 2013, « cuvântul anului ».

Derivat din englezescul « self » (sine), selfie denumeşte o fotografie autoportret, realizată cu un aparat fotografic digital, cu un telefon mobil etc., postata ulterior pe reţelele de socializare (Facebook, Twitter, Flickr s.a.), ca fiind relevantă pentru profilul/ avatarul utilizatorului respectiv sau pentru a demonstra prezenta acestuia într-un anumit loc, alături de cineva anume, pentru a exprima o stare de spirit la un anumit moment etc.

Se pare că, pentru prima dată, cuvântul selfie a fost utilizat în septembrie 2002, pe un forum australian al ABC Online, de către un tânăr uşor « ameţit », existând « moda » de a adăuga terminaţia –ie diverşilor termeni argotici, pentru a-i face mai « expresivi ».

În august 2013, un selfie cu papa Francisc (Jorge Mario Bergoglio) înconjurat de tineri, poza realizată de unul dintre aceştia, a fost difuzată pe internet şi a avut mare succes. De atunci, nenumărate personalităţi (Clinton, Bill Gates, artişti, muzicieni, actori etc.) au „cedat” acestei tentaţii. In privinta interesului excesiv al adolescentilor pentru selfie-uri, unii il considera ca expresia unui fel de “narcisim” exagerat, Sa invatamaltii accepta ca este vorba doar de un mijloc de comunicare si de recunoastere omniprezent pe internet.

Există diverse variante de selfie-uri: selfie duck face (cu diverse grimase/ strâmbături), selfie în oglindă, bookshelfie (cu o bibliotecă pe fundal), welfie (arătând, în cazul băieţilor, musculatura), groupselfie, selfie de familie, selfie în oglinda retrovizoare a autoturismului,  selfie-ul îndrăgostiţilor, helfie (cu părul în prim plan), drelfie (după câteva pahare în plus) etc. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

thirteen − 2 =

+ 22 = 28

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Abuz de putere sau atac de stânga? Cristiana Drăgan și Valentina Vasilari suspendate din ALDE Oltenița

2 februarie 2019

Abuz de putere sau atac de stânga? Cristiana Drăgan și Valentina Vasilari suspendate din ALDE Oltenița

Consilierele Cristiana Drăgan și Valentina Vasilari au primit lovituri de stânga. Nu este vorba de un film cu pugiliști în ring, ar fi fost fair play, ci de un film rupt din realitatea actuală: mutări de interese și jocuri de culise.

Corespondenta la redactie