Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Verbe defective ( a accede, a discerne, a ploua, a rage, a mieuna etc.)

V-aţi întrebat vreodată care este perfectul compus al verbului a rage (sinonim cu a mugi, a zbiera) ? Carti cad peste noiDacă urmăm regula formării perfectului compus, în limba romana, ar trebui utilizat un verb auxiliar, urmat de participiul verbului de conjugat (participiul lui a rage este râs), deci perfectul compus ar trebui să fie: Leul a râs, ceea ce ar crea o confuzie, inacceptabilă, evident, cu verbul a râde, care are acelaşi participiu.

Verbele defective sunt, aşadar, cele care nu au paradigmă completă, adică nu se pot conjuga la toate modurile şi timpurile, fie din cauze semantice (legate de sens), fie din cauze formale (ca în situaţia lui a rage).

Din categoria verbelor defective fac parte, de exemplu: a accede (cu sensul: a avea acces, a ajunge la ceva, undeva), a discerne ( a distinge, a deosebi, a desluşi), a desfide (a provoca, a sfida, a brava), a converge ( a se îndrepta spre acelaşi punct, scop), a concede (a încuviinţa, a îngădui, a ceda un drept), care nu au forme de trecut, din cauze formale.

In BibliotecaO altă categorie de verbe defective este reprezentată de cele care, din punctul de vedere al sensului, nu admit forme de imperativ, precum a putea şi a vrea.. Pe de altă parte, a avea şi a aparţine admit numai imperativul negativ : Nu ai !/ Nu aveţi !/ Nu aparţii !/ Nu aparţineţi !.

Verbe defective sunt şi cele unipersonale (au forma numai pentru persoana a III-a sungular sau, în unele cazuri, şi plural). Verbe unipersonale sunt cele care denumesc fenomene meteorologice şi care nu au subiect – a ploua, a ninge, a burniţa, verbe care au subiect, dar este inanimat sau animat, dar nu uman – a izvorî, a bubui, a curge, a derapa, a germina, a necheza, a oua, a mieuna etc., expresii care exprimă stări sufleteşti – a-i păsa de, a-i căşuna pe, a-i arde de etc., verbe/ expresii impersonale – trebuie, se cuvine, se întâmplă, a reieşi, a urma să etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

6 + 2 =

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Abuz de putere sau atac de stânga? Cristiana Drăgan și Valentina Vasilari suspendate din ALDE Oltenița

2 februarie 2019

Abuz de putere sau atac de stânga? Cristiana Drăgan și Valentina Vasilari suspendate din ALDE Oltenița

Consilierele Cristiana Drăgan și Valentina Vasilari au primit lovituri de stânga. Nu este vorba de un film cu pugiliști în ring, ar fi fost fair play, ci de un film rupt din realitatea actuală: mutări de interese și jocuri de culise.

Corespondenta la redactie