Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Verbe defective ( a accede, a discerne, a ploua, a rage, a mieuna etc.)

V-aţi întrebat vreodată care este perfectul compus al verbului a rage (sinonim cu a mugi, a zbiera) ? Carti cad peste noiDacă urmăm regula formării perfectului compus, în limba romana, ar trebui utilizat un verb auxiliar, urmat de participiul verbului de conjugat (participiul lui a rage este râs), deci perfectul compus ar trebui să fie: Leul a râs, ceea ce ar crea o confuzie, inacceptabilă, evident, cu verbul a râde, care are acelaşi participiu.

Verbele defective sunt, aşadar, cele care nu au paradigmă completă, adică nu se pot conjuga la toate modurile şi timpurile, fie din cauze semantice (legate de sens), fie din cauze formale (ca în situaţia lui a rage).

Din categoria verbelor defective fac parte, de exemplu: a accede (cu sensul: a avea acces, a ajunge la ceva, undeva), a discerne ( a distinge, a deosebi, a desluşi), a desfide (a provoca, a sfida, a brava), a converge ( a se îndrepta spre acelaşi punct, scop), a concede (a încuviinţa, a îngădui, a ceda un drept), care nu au forme de trecut, din cauze formale.

In BibliotecaO altă categorie de verbe defective este reprezentată de cele care, din punctul de vedere al sensului, nu admit forme de imperativ, precum a putea şi a vrea.. Pe de altă parte, a avea şi a aparţine admit numai imperativul negativ : Nu ai !/ Nu aveţi !/ Nu aparţii !/ Nu aparţineţi !.

Verbe defective sunt şi cele unipersonale (au forma numai pentru persoana a III-a sungular sau, în unele cazuri, şi plural). Verbe unipersonale sunt cele care denumesc fenomene meteorologice şi care nu au subiect – a ploua, a ninge, a burniţa, verbe care au subiect, dar este inanimat sau animat, dar nu uman – a izvorî, a bubui, a curge, a derapa, a germina, a necheza, a oua, a mieuna etc., expresii care exprimă stări sufleteşti – a-i păsa de, a-i căşuna pe, a-i arde de etc., verbe/ expresii impersonale – trebuie, se cuvine, se întâmplă, a reieşi, a urma să etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

6 + twenty =

11 − 1 =

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie