Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Câteva neologisme – ineluctabil, irefutabil, irefragabil, irepresibil

Este firesc ca orice limbă să ţină pasul cu dinamica societăţii. La fel de normal este ca fiecare să încerce săMDN Imagine fie cât mai nuanţat, cât mai “proaspăt” în limbajul pe care îl foloseşte, să evite pe cât se poate clişeele, «limba de lemn », stereotipiile de toate felurile. Împrumutăm cuvinte, le adaptăm, la punem « în circulaţie ». În funcţie de situaţie, apelăm la exprimări elevate, colocviale sau neutre. Important este ca, de fiecare dată, să cunoaştem exact sensul cuvintelor pe care le folosim sau pe care le receptam, altfel, mai ales în cazul cuvintelor « pretenţioase », graniţa dintre sublim şi ridicol este extrem de fragilă.

Ineluctabil, irefutabil, irefragabil, irepresibil fac parte din categoria termenilor elevaţi, utilizaţi, din nefericire, de multe ori, în contexte inadecvate sau în “variante” incorecte.

Ineluctabil (din fr. ineluctable, lat. ineluctabilis) înseamnă : care nu poate fi împiedicat/ evitat, inevitabil, de neocolit. Exemplu : Declinul ineluctabil al Marilor Puteri are o explicaţie istorică/ Drumul spre o schimbare majoră este ineluctabil.

Irefutabil (din fr. irrefutable, lat. irrefutabilis) este un adjectiv, cu sensul : care nu poate fi respins, de necombătut, convingător. Exemplu : Succesul irefutabil al acestui cercetător l-a condus spre Premiul Nobel.

Este-corectIrefragabil(din fr. irrefragable, lat. irrefragabilis) este un adjectiv, care înseamnă : care nu poate fi pus la îndoială, nu poate fi contrazis, indiscutabil. Exemplu : Mărturia acestui om impecabil a fost irefragabila. Se poate folosi şi cu valoare adverbială : în mod irefragabil.

Irepresibil (din fr. irrepressible) este tot un adjectiv, cu înţelesul : care nu poate fi reprimat. Exemplu : Forţa irepresibila a sentimentelor sale l-a făcut să trăiască atât de intens.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

20 − 11 =

40 − 31 =

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Cum este corect – “costum de haine” sau “costum”? Structura …
Corespondenta la redactie