Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – « îmi place de cineva / de ceva » sau « îmi place cineva/ ceva » ?

Verbul a plăcea (un verb de conjugarea a doua, adică se termină la infinitiv în –ea, nu în –e), cu sensul Ca sa ajungi marea agrea, a simpatiza, a iubi etc., atunci când apare în structuri ca cele din titlul articolului, se va construi fără prepoziţia de înainte de pronumele nehotărâte cineva, ceva (sau de alte cuvinte care pot să apară în contextul respectiv).

Aşadar, se va spune corect : Îmi place cineva/ Îmi place ceva/ Îmi place Mihai/ Îmi place Maria/ Îmi place prietenul lui etc. (deşi, în vorbirea curentă, colocviala, construcţia cu prepoziţia de este frecventa, aproape generalizată). Argumentul gramatical constă în faptul că cineva, ceva etc. sunt subiecte gramaticale (Cineva/ ceva îmi place), în cazul Nominativ, în timp ce construcţiile cu prepoziţia de sunt specifice Acuzativului. Pronumele personal îmi (cu formă de Dativ) este echivalentul unui subiect logic.

In limba romana, verbele, in functie de terminatia de la modul infinitiv (forma in care sunt consemnate in dictionare), se grupeaza in patru conjugari. Conjugarea I cuprinde verbele care formeaza infinitivul cu sufixul –a (a canta, a lega, a lucra, a taia etc.), conjugarea a II-a formeaza infinitivul cu –ea (a placea, a vedea, a cadea etc.), conjugarea a III-a, in –e (a cere, a bate, a face, a rade etc.), conjugarea a IV-a, in –i sau –î (a citi, a veni, a primi, a hotarî, a izvorî etc.). Dintre acestea, conjugarile I si a IV-a sunt, inca, foarte bogate si productive, in sensul ca, in cele doua, se incadreaza multe verbe create, de-a lungul timpului, in limba romana, sau imprumutate din alte limbi (adica altele decat cele mostenite direct din latina): a declara, a anunta, a infatisa, a boli, a se sinchisi, a (se) plictisi s.c. Conjugarea a II-a este cea mai neproductiva dintre toate, acesteia apartinandu-i aproximativ 20 de verbe provenite din limba latina si vreo cateva neologisme.

A gandiVerbul a placea (din latinescul placere) apartine conjugarii a II-a (avand sufixul de infinitiv –ea). In flexiune (adica in totalitatea formelor pe care le ia verbul, in functie de diverse categorii gramaticale, care ii sunt specifice, precum persoana, numarul, modul, timpul, diateza), intervin diverse reguli, care indica varianta corecta. Astfel, modul conditional-optativ (in care se incadreaza exemplele din titlul articolului) se formeaza cu auxiliarele as, ai, ar, am, ati, ar, urmate de infinitivul verbului de conjugat, adica : eu as placea, tu ai placea, el ar placea, noi am placea, voi ati placea, ei ar placea. Prin urmare, varianta corecta este (mi)-ar placea, niciodata (mi)-ar place. La alte moduri si timpuri care ar putea ridica probleme anumitor vorbitori de limba romana, a plăcea se conjuga in felul urmator: la indicativ, imperfect – eu plăceam, tu plăceai, el/ea plăcea etc., la persoana a III-a, singular, putandu-se observa, cu usurinta, diferenta fata de indicativul prezent – eu plac, tu placi, el/ea place, noi plăcem, voi plăceti, ei/ele plac. Modul indicativ, timpul viitor se formeaza dintr-un auxiliar, urmat (ca si la conditional-optativ) de infinitivul verbului de conjugat, adica – eu voi plăcea, tu vei plăcea el/ea va plăcea etc. O modalitate simpla de a tine minte forma corecta, pentru cei care au ezitari, este sa se gandeasca la infinitivul lung, care este plăcere si nu placere, si cum nimanui nu i-ar trece prin minte sa spuna mi-ar face placere, in loc de mi-ar face plăcere, nu se poate spune nici mi-ar place, in loc de mi-ar plăcea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 + 5 =

+ 15 = 20

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie