Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – “am servit masa (în oraş)” sau “am luat masa (în oraş)”?

Am servit masa/ prânzul/ cina etc. în oraş, la restaurant, la terasă, la mall, Serviţi o cafea, o Restaurant Maniereprăjitură, o răcoritoare, sunteţi invitatul meu etc. au devenit expresii atât de utilizate, în limbajul cotidian, familiar, dar şi când este vorba de situaţii oficiale, de vreme ce în mass-media se consemnează, de exemplu, că « Preşedintele României, ministrul X etc. au servit masa împreună cu invitaţii lor… » s.a.m.d., încât, la momentul actual, se pare ca este aproape imposibil ca acestea să mai iasă din uz, deşi sunt extrem de deranjante, pentru că sunt incorecte. Expresii de felul acestora s-au născut, probabil, din preţiozitate, din dorinţa de a epata prin limbaj, de a fi de « bon ton », efectul fiind însă exact invers faţă de cel scontat, o… « sclifoseala ţopească », după afirmaţia categorică a lingvistului George Pruteanu.
Verbul a servi, conform DEX, înseamnă : a pune, a aduce la masa mâncare, băutura etc.; a prezenta cuiva o mâncare ca să ia din ea, a trata pe cineva cu ceva; a da să mănânce, a executa o comandă etc. Owl-readingPrin urmare, singurele formulări corecte, fireşti, pentru situaţia vizată sunt: Am luat masa în oraş/ Am mâncat în oraş, la restaurant etc., cel care „a servit” fiind, cu siguranţă, chelnerul/ ospătarul din localul respectiv.Este evident că şi îndemnuri ca: Mai serviţi, vă rog, ceva!/ Serviţi şi desert! etc., atunci când avem invitaţi la masă, acasă, sunt total inadecvate, cea care „serveşte” fiind, desigur, gazda. La fel de nepoliticos ar fi să spunem şi: Serviţi bomboane, este aniversarea mea!. Când verbul a servi este folosit reflexiv (a se servi), înţelesul este: a lua (singur) mâncare sau băutură: Serveşte-te cu ce îţi place!/ S-a servit cu ce i-a plăcut etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 + 5 =

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie