Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum spunem corect “A lua la cunoştinţă” sau “a aduce la cunoştinţă”?

Expresia “a lua la cunoştinţă” este foarte des întâlnită, deşi varianta corectă, consemnată în majoritatea dicţionarelor limbii române, este “a aduce la cunoştinţă”, cu sensul de “ a informa pe cineva despre un lucru, a înştiinţa”. Potrivit lingviştilor, vorbitorii au fost “influenţaţi de expresia corecta «a aduce la cunoştinţă». Prin simetria dintre a oferi şi a primi, ei au căutat ca şi formal cele două spuse să fie simetrice” (George Pruteanu – “Doar o vorbă să-ţi mai spun”).
gramaticaSingurele expresii admise în acest caz în dicţionare  sunt: “a lua cunoştinţă de ceva sau a avea cunoştinţă de un lucru”, cu sensul de “a fi informat”, “ a şti”, “a se pune la curent cu ceva” ce pot apărea în contexte ca: “Am luat cunoştinţă de acuzaţiile care mi se aduc” sau “Aveau cunoştinţă de faptul că era lipsit de modestie”. Se observă, însă, că ultima expresie, “a avea cunoştinţă”, pierde din ce în ce mai mult teren, fiind înlocuită cu termeni sinonimici (conştientiza, ştia).

“A aduce (ceva) la cunoştinţă (cuiva) ” sau “ a aduce la cunoştinţa publică” – cu sensurile de a informa pe cineva, a face cunoscut sau a da de ştire tuturor (despre un anumit lucru) – sunt singurele variante acceptate – cel puţin până în acest moment – de normele literare.

Aşadar, a doua expresie din titlu este forma corectă (exemplu în context – “A adus la cunoştinţă mamei sale că poate să plece din ţară”)

Surse: on line
Monica Pop

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

84 − = 76

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie