Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum spunem corect “A lua la cunoştinţă” sau “a aduce la cunoştinţă”?

Expresia “a lua la cunoştinţă” este foarte des întâlnită, deşi varianta corectă, consemnată în majoritatea dicţionarelor limbii române, este “a aduce la cunoştinţă”, cu sensul de “ a informa pe cineva despre un lucru, a înştiinţa”. Potrivit lingviştilor, vorbitorii au fost “influenţaţi de expresia corecta «a aduce la cunoştinţă». Prin simetria dintre a oferi şi a primi, ei au căutat ca şi formal cele două spuse să fie simetrice” (George Pruteanu – “Doar o vorbă să-ţi mai spun”).
gramaticaSingurele expresii admise în acest caz în dicţionare  sunt: “a lua cunoştinţă de ceva sau a avea cunoştinţă de un lucru”, cu sensul de “a fi informat”, “ a şti”, “a se pune la curent cu ceva” ce pot apărea în contexte ca: “Am luat cunoştinţă de acuzaţiile care mi se aduc” sau “Aveau cunoştinţă de faptul că era lipsit de modestie”. Se observă, însă, că ultima expresie, “a avea cunoştinţă”, pierde din ce în ce mai mult teren, fiind înlocuită cu termeni sinonimici (conştientiza, ştia).

“A aduce (ceva) la cunoştinţă (cuiva) ” sau “ a aduce la cunoştinţa publică” – cu sensurile de a informa pe cineva, a face cunoscut sau a da de ştire tuturor (despre un anumit lucru) – sunt singurele variante acceptate – cel puţin până în acest moment – de normele literare.

Aşadar, a doua expresie din titlu este forma corectă (exemplu în context – “A adus la cunoştinţă mamei sale că poate să plece din ţară”)

Surse: on line
Monica Pop

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

two × 5 =

+ 26 = 34

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

Corespondenta la redactie