Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Timpul consumă rodul oricărei acţiuni care nu-i îndeplinită îndată

Timpul consumă rodul oricărei acţiuni care nu-i îndeplinită îndată.

Nu se poate sta în mijlocul unor ticăloşi, oricât ar fi de neînsemnaţi; pentru că ei se folosesc de vicleşug şi omoară sigur. Doar se spune: Când sunt mulţi ticăloşi iscusiţi şi când toţi trăiesc din vicleşug, puţin le pasă dacă ceea ce fac e bine sau rău.

Casa în care porunceşte o femeie, un jucător sau un copil se prăbuşeşte cu desăvârşire.

Dăruirea, folosinţa şi pierderea sunt cele trei stări ale averii; cine nici nu dă, nici nu se foloseşte, aceluia îi rămâne starea a treia.

Cine priveşte pe femeia altuia ca pe mama sa, averea altuia ca pe un bulgăre de pământ, pe toate fiinţele ca pe sine însuşi: acela este înţelept.

Îndepărtează întristarea de la tine; căci întristarea a ucis pe mulţi şi nu e bună la nimic.

Averea nu aduce noroc nici chiar celui care o doreşte în vederea faptelor bune. E mult mai bine să nu fie atins cineva de noroi, decât să se spele de el.

Panchatantra

Panchatantra originalaPanchatantra este o colecţie foarte veche de fabule şi proză în versuri  din India.
Lucrarea originală Sanskrită, apreciată de mai mulţi învăţaţi, a fost creată în jurul secolului III î.Ch. şi îi este atribuită lui Vishnu Sharma. Se bazează pe tradiţia orală ce include fabule cu animale, pe care nu ni le putem imagina cât sunt de vechi. panchaPanchatantra este o serie întreţesută de fabule pline de culoare, multe dintre acestea implică animale, stereotipurile de animale. În conformitate cu propria narațiune, colecţia ilustrează, în beneficiul a trei prinți ignoranți, principiile centrale hinduse de NiTi. PanchatantraEste greu de tradus acest cuvânt NiTi, el înseamnă aproximativ un comportament lumesc prudent, sau “comportamentul înțelept de viață”. În afară de o scurtă introducere – în care autorul, Vishnu Sharma, este prezentat cum narează îndeletnicirile căpeteniilor – colecţia de fabule este alcătuită din cinci părți.
Fiecare parte conține o poveste principală, numită povestea-cadru, care, la rândul său, conține mai multe povestiri introduse în ea, ca şi cum un personaj povestește o altă poveste. Panchatantra 2Adesea, aceste povești conțin alte povești, ele funcționând astfel ca o succesiune de păpuși rusești. Pe lângă poveștile, personajele citate, de asemenea, există diverse versete epigramatice
.
Cele cinci cărți se numesc:
1. Mitrabheda: Despărţirea Prietenilor (Leul și Taurul)
2.  MitraLabha sau Mitrasamprāpti: Câştigarea de Prieteni (Porumbelul, Cioara, Şoarecele, Broasca Ţestoasă și Căprioara)Panchatantra 1
3. Kākolūkīyam: Despre Ciori și Bufniţe (Război și pace)
4. Labdhapraṇāśam: Pierderea Câștigurilor (Maimuţa şi Crocodilul)
5. Aparīkṣitakārakaṃ: III Considerată Acţiune / fapte pripite (Brahman și mangusta)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

− 2 = 3

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie