Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Scrierea corectă a unor adjective

Anumite probleme de ortografie se pot ivi atunci când este vorba de câteva categorii de adjective – cele Carti Aripimasculine, terminate la Nominativ, singular, nearticulat în –iu (cenușiu, argintiu, zglobiu etc.), cele feminine terminte în –ie, în hiat, adică « i » și « e » sunt vocale și trec în silabe diferite (cenușie, argintie etc.), cele terminate în –uu (ambiguu) etc. Iată, așadar, câteva reguli de bază, care pot ajuta la fixarea formelor corecte :

 1. Adjectivele masculine, terminate la Nominativ, singular, în –iu se scriu la pluralul nearticulat cu –ii : (nor) cenușiu (nori) cenușii, (cercel) argintiu(cercei) argintii, (copil) zglobiu (copii) zglobii etc. Formele de plural articulat ale acestor adjective stau întotdeauna înaintea substantivului pe care îl determină și se scriu cu –iii : cenușiii nori, argintiii cercei, zglobiii copii. În acest caz, primul «i » face parte din rădăcina cuvântului, al doilea este semnul pluralului, iar al treilea este articol hotărât. Un mijloc sigur de control și de fixare în memorie a acestei reguli este că, dacă adjectivul stă după substantiv, nu se poate articula cu articol hotărât (deci nu poate primi al treilea i) niciodată. Controlul se poate face și prin despărțirea cuvântului în silabe : (nori) ce-nu-șii, dar ce-nu-și-ii (nori).

Observatie ! Toate celelalte adjective, dacă se află după substantivul determinat, se scriu, la Nominativ, plural, cu un singur « i » : (ochi) negri, (copii) frumoși etc.

 1. Adjectivele feminine, terminate la Nominativ, singular, nearticulat în –ie se scriu la plural, nearticulat, tot cu –ii: (câmpie) cenușie – câmpii cenușii, (brățară) argintie – (brățări) argintii etc. Primul « i » aparține rădăcinii cuvântului, al doilea este desinența de plural. Când adjectivul (plural, articulat) preceda substantivul, –ii se păstrează înaintea articolului : cenușiile (câmpii), argintiile (brățări).
 2. Adjectivul drag, la feminin, plural, are forma dragi (fete dragi), iar forma articulată este dragile (dragile fete). Nu este corectă forma dragele, care se aude atât de des, în limbajul curent.
 3. Adjectivele de felul ambiguu, continuu au ca forme corecte : ambiguă (feminin, singular), ambigue (feminin, plural), ambigui (masculin, plural). În mod similar, se declină continuu – continuă, continue, continui.
 4. Formele corecte ale adjectivelor cu terminația –uos, la masculin, singular (respectuos, Limba Romanasomptuos) sunt, la feminin, singular – respectuoasă, somptuoasă, iar la feminin, plural – respectuoase, somptuoase.
 5. Unele adjective neologice, conform DOOM, 2005, precum analog, omolog au ca forme acceptate de feminin analoagă/analogă, omoloagă/omologă, prima fiind, totuși, recomandată.
 6. Adjectivele invariabile, de felul, atroce, eficace, perspicace, motrice, au (de aceea se numesc invariabile), aceeași formă la toate cazurile, genurile și numerele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × three =

36 − 27 =

Editorial
 • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

  Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

  “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

 • Pastila de gramatică

  Pastila de gramatică

  Cum este corect – “costum de haine” sau “costum”? Structura …
Corespondenta la redactie