Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – previziuni/predicţii/profeţii despre viitor sau previziuni/predicţii/profeţii, proiecte de viitor sau proiecte?

Unele pleonasme sunt atât de « înrădăcinate » în vorbirea curentă, dar şi în mass-media, încât aproape limba_romanacă nu le mai sesizăm. O căutare pe Google arată, numai pe primele pagini, că peste jumătate dintre titluri conţin astfel de structuri. Iau, la întâmplare, câteva exemple : Predicţii de viitor (ziare.com), 10 predicţii despre viitor (efemeride.ro), 10 predicţii pentru viitor (cultural.bzi.ro – se pare că este un site « cultural » !), Predicţii pentru viitor (jurnalul.ro), Proiecte de viitor în România (ideideafaceri.manager.ro), Proiecte de viitor (fundatiapentrusmurd.ro) etc. Şi titlurile aparţin unor site-uri cu pretenţii !

În DEX (Dicţionarul explicativ al limbii române), găsim următoarele explicaţii pentru cuvintele vizate de titlul articolului :

  • previziune – 1. facultatea, posibilitatea de a prevedea apariţia sau evoluţia evenimentelor viitoare sau a unor procese şi sisteme (naturale ori sociale) din analiza datelor cunoscute în prezent ; 2. Enunţare a unei judecăţi, a unei teorii care se bazează pe previziune ; ceea ce prevede cineva.
  • predicţie – sinonim cu previziune/prevestire, operaţie de anticipare a unui eveniment sau fenomen ;
  • profeţieprorocire, prevestire, prezicere, ceea ce profeţeşte cineva ;

Prin urmare, toate aceste cuvinte conţin ideea de acţiune/eveniment/ fenomen etc. care urmează să se producă, ceea ce înseamnă că asocierea cu termenul « viitor » este excesivă şi conduce la o structură pleonastică.

cu-stiintaSe va spune corect, de exemplu : Nicolae Tesla a făcut predicţii despre tehnologia wireless/ Multe profeţii catastrofice nu au o bază ştiinţifică/ Previziunile ştiinţifice pornesc de la date reale/ S-au făcut predicţii sumbre despre destinul României etc.

Proiecte de viitor este tot un pleonasm, proiect însemnând, după cum ştie toată lumea: plan sau intenţie de a întreprinde ceva, de face un lucru (DEX). Ideea de viitor fiind cuprinsa şi în termenul proiect, corect se va spune, de exemplu : Mi-am făcut o serie de proiecte pentru viaţa profesională/ Proiectele tale par interesante/ El are multe proiecte, nu ştie câte vor fi îndeplinite etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

thirteen − 4 =

+ 33 = 39

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

Corespondenta la redactie