Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – sorei sau surorii, norei sau nurorii?

În general, formele de genitiv – dativ ale substantivelor feminine derivă din pluralul acestora: casă – SOS de limba romanacase – casei, floare – flori – florii, fată – fete – fetei etc. În mod similar, pentru substantivele soră (cu sensul de grad de rudenie) si noră, formele de genitiv – dativ, singurele corecte, vor fi: soră – surori – surorii, noră – nurori – nurorii. Exemplu : Le-am spus surorii si nurorii mele să mă ajute în această problemă/ Voi ține seama de părerile surorii și nurorii mele etc.
Dacă substantivele în discuție sunt însoțite de articol nehotărât, trebuie atenție la ortografierea cu un singur –i : I-am spus unei surori/ unei nurori etc.

În cazul substantivului soră, mai trebuie știut că, dacă are sensul de infirmieră, forma de plural, nearticulat, este tot surori, dar genitiv – dativul va fi sorei.
Greseli ale Limbii RomanePrin urmare, vom spune corect, de exemplu : I-am spus surorii mele să mă aștepte acasă, dar În spital, ajutorul sorei de serviciu mi-a fost de mare folos/ I-a spus sorei-șefe să cheme doctorul/ Surorile-șefe de la toate secțiile spitalului au fost convocate la o ședință etc.

În limbajul curent, sunt folosite frecvent și structuri colocviale, precum soră-mea, noră-mea, ale căror forme de genitiv – dativ sunt soră-mii (soră-tii, soră-sii)/ noră-mii (noră-tii, noră-sii). Exemplu : I-a cerut soră-sii/ noră-sii să ajungă la timp etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 + 5 =

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie