Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Laş este cel care în situaţii de pericol gândeşte cu picioarele.

Laş este cel care în situaţii de pericol gândeşte cu picioarele.

Porcul este învăţat prin predici şi epistole să creadă că zeul porcinelor are rât şi păr ţepos.

Din cele două tipuri de nebunie temporară, una duce la sinucidere, cealaltă la căsătorie.

Experienţă. Judecata care ne permite să recunoaştem ca pe o veche şi nedorită cunoştinţă prostia pe care tocmai am îmbrăţişat-o.

Toţi sunt nebuni, iar cel care înţelege să-şi analizeze nebunia, acela este numit filozof.

A favoriza. A face un ingrat.

Compromis. O reglare a intereselor contradictorii care dă fiecărui adversar satisfacţia de a crede că a primit ceva ce nu trebuia să aibă şi că nu a fost privat de nimic, cu excepţia a ceea ce era pe bună dreptate datoria sa.

Istoricul – o fântână nesecată de bârfe.

Paşaport. Un document dat în mod perfid unui cetăţean care merge în străinătate, demascându-l ca străin şi indicându-l pentru reprobare şi ultraj aparte.

Parlament. Un grup de oameni care se întâlnesc pentru a abroga legi.

Anormal. Care nu este conform cu standardul. În materie de gândire şi conduită, a fi independent înseamnă a fi anormal, a fi anormal înseamnă a fi detestat.

Filantrop. Un domn în vârstă, bogat (şi de obicei chel), care s-a antrenat să zâmbească în timp ce conştiinţa lui îi ia din buzunar.

Imigrant. O persoană nelămurită, care crede că o ţară este mai bună decât alta.

Naivitate. O anumită calitate atrăgătoare pe care femeile o obţin prin studiu îndelungat şi practică serioasă pe bărbatul admirativ, care este mulţumit să-şi închipuie că seamănă cu simplitatea sinceră a copiilor săi.

Cleptoman. Un hoţ bogat.

Inventator. O persoană care realizează un aranjament ingenios de roţi, pârghii şi arcuri şi îl consideră civilizaţie.

Maimuţă. Un animal arboricol care se simte ca acasă în arborii genealogici.

A te ruga înseamnă a pretinde ca legile universului să fie abolite în favoarea unui singur solicitator, care singur recunoaşte că nu e demn.

Plagiat. O coincidenţă literară compusă dintr-o întâietate compromiţătoare şi o urmare onorabilă.

Om. Animal a cărui îndeletnicire de bază este exterminarea altor animale şi a propriei specii, care oricum se multiplică atât de rapid şi insistent încât poate infesta întreaga zonă locuibilă a planetei şi Canada pe deasupra.

Femeia ar fi mai fermecătoare dacă am putea să-i cădem în braţe fără să-i cădem “în gheare”.

Vot. Instrumentul şi simbolul puterii omului liber de a se face de râs şi de a-şi distruge ţara.

Aristocraţi. Indivizi care poartă pălării de fetru şi cămăşi curate – vinovaţi de educaţie şi suspectaţi de conturi bancare.

Consolare. Informaţia că un om mai bun este mai ghinionist decât tine.

Domnişoară. Titlu cu care marcăm femeile necăsătorite pentru a indica faptul că sunt pe piaţă.

Furculiţă. Un instrument folosit mai ales cu scopul de a pune animale moarte în gură.

Înmormântare. O procesiune prin care atestăm respectul nostru pentru mort prin îmbogăţirea dricarului şi ne întărim amărăciunea printr-o cheltuială care ne adânceşte suspinele şi ne dublează lacrimile.

Accident. O întâmplare inevitabilă cauzată de legile imuabile ale naturii.

Armură. Genul de îmbrăcăminte purtat de un om al cărui croitor este fierar.

Chin. Un proces de aclimatizare care pregăteşte sufletul pentru altă lume amarnică.

Ambrose Bierce

Este cunoscut în special pentru creația sa ”An Occurrence at Owl Creek Bridge”, cât și pentru dicționarul All Lunaticssatiric ”The Devil’s Dictionary” (română ”Dicționarul diavolului”). A fost editorialist, jurnalist, scriitor și satirist american. Vehemența sa ca și critic, mott-ul său „Nimic nu contează” și viziunea sardonică asupra naturii umane reliefată în scrierile sale i-au atras porecla “Bitter Bierce”. În ciuda reputației de critic feroce, Bierce este cunoscut pentru încurajarea tinerilor scriitori, inclusiv a poetului George Sterling și a scriitorului de ficțiune W. C. Morrow. Bierce și-a dezvoltat un stil de scriere distinct, cu un început abrupt, imagini sumbre, referințe vagi la timp, descrieri limitate, evenimente imposibile și teme de război. În 1913, Bierce a călătorit în Mexic pentru a exprimenta în direct Revoluția mexicană. A dispărut fără urmă în timp ce călătorea alături de trupele rebele.

Ambrose Gwinnett Bierce s-a născut la 24 iunie 1842 într-o cabană din Horse Cave Creek, Meigs County, Ohio. Fiul lui Marcus Aurelius Bierce (1799–1876) și al Laurei Sherwood Bierce, o descendentă a guvernatorului din Plymouth William Bradford. Părinții săi erau săraci, dar aveau o educație bună și i-au inoculat dragostea pentru cărți și scris. Băiatul a crescut în Kosciusko County, Indiana și a studiat în reședința de comitat Warsaw. A fost al zecelea din cei treisprezece copii, toți botezați cu nume care încep cu litera “A”. În ordinea nașterii, ei au fost: Abigail, Amelia, Ann, Addison, Aurelius, Augustus, Almeda, Andrew, Albert, Ambrose, Arthur, Adelia și Aurelia. Bierce și-a părăsit casa la cincisprezece ani pentru a deveni ucenic tipograf la un mic ziar din Ohio.
La izbucnirea Războiului Civil American, Bierce s-a înrolat în Regimentul 9 de infanterie Indiana al Armatei Unioniste. El a participat la campania Operațiunea din Virginia de Vest (1861), a fost prezent la „prima bătălie” de la Philippi și a fost elogiat în presă pentru curajoasa acțiune de salvare din bătaia focului a unui camarad grav rănit în Bătălia de la Rich Mountain. În februarie 1862 a fost ridicat la gradul de prim-locotenent și a servit în echipa generalului William Babcock Hazen ca inginer topograf, realizând hărți ale potențialelor câmpuri de luptă. Bierce a luptat în Bătălia de la Shiloh (aprilie 1862), o experiență teribilă care avea să devină sursă de inspirație pentru câteva povestiri ulterioare și pentru autobiografia “What I Saw of Shiloh”. În iunie 1864, a fost rănit grav la cap în Bătălia de la Kennesaw Mountain și a petrecut restul verii în rezervă, fiind reactivat abia în septembrie. A fost lăsat la vatră în ianuarie 1865.
Ambrose_Bierce_Cariera sa militară a renăscut însă la mijlocul anului 1866, când s-a alăturat genralului Hazen în expediția menită să inspecteze avanposturile militare din Marile Prerii. Expediția a pornit cu cai și căruțe din Omaha, Nebraska și a ajuns către sfârșitul anului în San Francisco, California.
Bierce s-a căsătorit cu Mary Ellen “Mollie” Day pe 25 decembrie 1871 și au avut trei copii: doi fii, Day (1872–1889) și Leigh (1874–1901) și o fată, Helen (1875–1940). Ambii fii ai lui Bierce au murit înaintea sa: Day s-a sinucis în urma unei depresii din dragoste, iar Leigh de o pneumonie cauzată de alcoolism. În 1888, Bierce s-a separat de soția sa după ce a descoperit un schimb de scrisori compromițătoare cu un admirator. Ei au divorțat în 1904, iar Mollie Day Bierce a decedat în anul următor. Bierce a fost agnostic și a suferit întreaga sa viață de pe urma astmului și a complicațiilor de pe urma rănilor dobândite în război.


În San Francisco, Bierce a primit brevetul de maior înainte de a se retrage din armată. A rămas în oraț mulți ani și a devenit faimos în rolul de colaborator și/sau editor al unor ziare și periodice locale, printre care s-au numărat The San Francisco News Letter, The Argonaut, the Overland Monthly, The Californian și The Wasp.
Antologia True Crime a Bibliotecii Americane cuprinde o selecție a rapoartelor sale criminalistice din The Ambrose_Bierce-San Francisco News Letter. Între 1872 și 1875, Bierce a locuit și a scris în Anglia, unde a colaborat cu revista Fun. Prima sa carte de povestiri, The Fiend’s Delight, a fost publicată în 1873 la Londra de John Camden Hotten sub pseudonimul “Dod Grile”. Revenit în State, s-a stabilit tot la reședința sa din San Francisco. Între 1879 și 1880 a călătorit la Rockerville și Deadwood din Teritoriul Dakota pentru a-și încerca abilitățile ca manager local al unei companii miniere. Când aceasta a dat faliment, a revenit la San Francisco și și-a reluat cariera de jurnalist.
În 1887 a publicat un editorial intitulat “Prattle”, devenind astfel unul dintre primii editorialiști regulați angajați la ziarul lui William Randolph Hearst San Francisco Examiner. Ulterior, el a ajuns unul dintre cei mai renumiți și influenți scriitori și jurnaliști de pe Coasta de Vest. A colaborat cu ziarele lui Hearst până în 1906.
Din cauza înclinației spre critica socială mușcătoare și satiră, îndelungata carieră jurnalistică a lui Bierce s-a aflat deseori în mijlocul unor controverse. De câteva ori, editorialele lui au declanșat reacții extrem de ostile, care i-au pus probleme lui Hearst. Unul dintre cele mai notabile incidente de acest gen s-a produs după asasinarea președintelui William McKinley, când oponenții lui Hearst au transformat o poezie scrisă de Bierce despre asasinarea guvernatorului Goebel în 1900 într-un caz celebru. Bierce a intenționat ca poezia – scrisă cu ocazia asasinării guvernatorului din Kentucky William Goebel – să dea glas stării naționale de panică și teamă, dar, după ce McKinley a fost împușcat în 1901, părea să prefațeze crima:
„Glonțul ce-a găurit pieptul lui Goebel
Nu-i de găsit niciunde-n Vest;
Asta-i firesc, încoace se grăbește
Să-l pună pe McKinley-ntins pe catafalc.”

Prin urmare, Hearst a fost acuzat de către ziarele rivale – și de către Secretarul de Stat de atunci, Elihu Root – că ar fi cerut asasinarea lui McKinley. În ciuda scandalului național care a pus capăt ambițiilor sale la președinție (și chiar și statutului de membru în Bohemian Club), Hearst a refuzat să dezvăluie că Bierce ar fi fost autorul poeziei, sau să-l concedieze.
Ambrose-BierceBierce a fost considerat de către contemporani un maestru al limbii engleze pure și aproape tot ce a ieșit de sub penița sa a fost remarcabil prin prisma folosirii judicioase a cuvintelor și a economiei stilistice. Opera sa acoperă o mare varietate de genuri literare. Povestirile sale sunt consierate printre cele mai bune creații ale secolului al XIX-lea. Scriitorul a oferit descrieri extrem de realiste ale ororilor la care a asistat în timpul războiului în povestiri ca “An Occurrence at Owl Creek Bridge”, “The Boarded Window”, “Killed at Resaca” și “Chickamauga”.
Pe lângă istoriile de război și cu fantome, el a mai publicat și câteva volume de poezie. Dintre acestea, Fantastic Fables anticipează stilul ironic al grotescului, gen care avea să devină comun în secolul al XX-lea. Una dintre cele mai faimoase opere ale lui Bierce este Dicționarul diavolului, inițial o rubrică ocazională de ziar publicată prima dată în volum cu titlul The Cynic’s Word Book (1906).
Opera completă a lui Bierce a fost publicată în 1909 în 12 volume sub titulatura Collected Works. Al șaptelea volum constă doar în Dicționarul diavolului, titlu preferat de autor în dauna celui original.
În octombrie 1913, pe atunci în vârstă de 71 de ani, Bierce a plecat din Washington D.C. pentru un tur al vechiului câmp de luptă din Războiul Civil American. Până în decembrie străbătuse Louisiana și Texasul, de unde a trecut prin El Paso în Mexic, teatrul unei revoluții. În Ciudad Juárez, el s-a alăturat armatei lui Pancho Villa în calitate de observator, fiind martor al Bătăliei de la Tierra Blanca. Se știe că Bierce a însoțit armata lui Villa până în localitatea Chihuahua. Ultima său contact cunoscut cu lumea a fost o scrisoare trimisă jurnalistei Blanche Partington, prietenă apropiată a scriitorului, datată 26 decembrie 1913. După ce a încheiat scrisoarea cu cuvintele “În ceea ce mă privește, plec mâine de aici cu o destinație necunoscută”, a dispărut fără urmă.
Dispariția sa a devenit una dintre cele mai faimoase în istoria literară americană. Scepticul Joe Nickell a Ambrose_Bierceatras atenția că n-a fost găsită nicio scrisoare; există doar o notă a secretariei și însoțitoarei sale, Carrie Christiansen, care conține un rezumat al presupusei scrisori și afirmația ei că originalul a fost distrus.
Tradiția orală din Sierra Mojada, Coahuila, transcrisă de preotul James Lienert, afirmă că Bierce ar fi fost executat de un pluton de execuție în centrul acelui oraș. Din nou, Nickell este de părere că povestea este greu de crezut. El îl citează pe prietenul și biograful lui Bierce, Walter Neale, care spunea că, în 1913, Bierce nu mai călărea de ceva vreme, suferea de astm și îl critica vehement pe Pancho Villa. Neale concluziona că ar fi foat puțin probabil ca Bierce să fi mers în Mexic pentru a i se alătura lui Villa.
Toate anchetele desfășurate pentru a descoperi ce s-a întâmplat cu el s-au dovedit infructuoase, iar Nickell declară că, deși există prea puține dovezi în sprijinul afirmației că Bierce ar fi mers în Mexic, nu există niciuna care le infirme. Prin urmare, în ciuda unui mare număr de speculații (printre care se numără și cele privitoare la suicid), sfârșitul său rămâne înconjurat de mister.
Dispariția lui Bierce a fost un subiect extrem de popular. Romanul The Old Gringo a lui Carlos Fuentes reprezintă o relatare fictivă a dispariției lui Bierce și a fost ecranizată în 1989 în filmul omonim, cu Gregory Peck în rolul protagonistului. Călătoria în Mexic și dispariția scriitorului au oferit cadrul filmului horror cu vampiri From Dusk till Dawn 3: The Hangman’s Daughter (2000), în care personajul lui Bierce are un rol central. Soarta scriitorului a fost tratată și de Gerald Kersh în “The Oxoxoco Bottle” (sau “The Secret of the Bottle”), apărută în The Saturday Evening Post pe 7 decembrie 1957 și reeditată în antologia Men Without Bones. Bierce reapare în viitor pe vulcanul marțian Shasta în nuvela lui Robert Heinlein “Lost Legacy”. Site-ul SF “The SCP Foundation: SCP-1084 – Damaged Mausoleum” trimite și el la scriitor deși nu-i menționează numele, prin menționarea locului, a datei nașterii și a faptului că este un scriitor american dispărut.
Filmul de scrut metraj “Ah! Silenciosa” (1999), cu Jim Beaver în rolul lui Bierce, folosește elemente din “An Occurrence at Owl Creek Bridge” pentru a specula pe marginea dispariției scriitorului.

Ambrose Bierce_Scriitorul Kurt Vonnegut a declarat că el consideră “Occurrence at Owl Creek Bridge” cea mai bună povestire americană, o operă a unui geniu american fără cusur.
Scriitorul american Charles Fort, specialist în studiul fenomenele anormale, scria despre disparițiile inexplicabile ale lui Ambrose Bierce și Ambrose Small, întrebându-se: „Cineva colecționează Ambroși?”
Bierce a fost un personaj important al unei serii de cărți polițiste scrise de Oakley Hall și publicate între 1998 și 2006.

Surse:
ro.wikipedia.org
mcultural.bzi.ro
autori.citatepedia.ro
youtube.com

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

two × five =

1 + 5 =

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

Corespondenta la redactie