Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – “eu mă sfii” sau “eu mă sfiii”, “eu înmii/eu înmiii”, “eu pustii/eu pustiii”?

Titlul articolului face trimitere la scrierea corectă a unor forme verbale de perfect simplu“eu mă La Gramatica de Scrissfii” sau “eu mă sfiii”, “eu înmii/eu înmiii”, “eu pustii/eu pustiii”?

În limba română, regula care indică scrierea corectă a perfectului simplu, pentru verbele de conjugarea a patra (terminate la infinitiv în i, precedat de consoană sau de o altă vocală decât i) este următoarea: la persoana întâi, singular, se scriu cu doi de i, iar la persoana a treia, singular, cu un i: eu citii/el citi, eu privii/el privi, eu auzii/el auzii etc.

Mai există, însă, în cadrul acestei conjugări (a patra), o categorie de verbe care se termină la infinitiv în –i, dar a căror rădăcină se termină tot în -i, ceea ce înseamnă că la infinitiv (forma de dicţionar) se scriu cu doi de i: a se sfii, a înmii, a pustii. În aceste cazuri, perfectul simplu, la persoana întâi singular, se va scrie cu trei de i (primul -i aparţinând rădăcinii cuvântului, al doilea fiind terminaţia infinitivului, iar al treilea, terminaţia perfectului simplu: eu mă sfiii, eu înmiii, eu pustiii.
Greseli ale Limbii RomaneLa persoana a treia, singular, se ortografiază corect cu doi de i: el se sfii, el înmii, el pustii.

De asemenea, trebuie precizat că regula menţionată este valabilă şi la formele negative: eu nu mă sfiii/el nu se sfii, eu nu înmiii/el nu înmii etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × five =

− 3 = 5

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

Corespondenta la redactie