Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – bine crescut sau bine-crescut, bine inteles sau bineinteles, bine venit sau bine-venit?

Exista, in limba romana, o serie de cuvinte, omofone (se pronunta la fel), dar care se ortografiaza diferit, so-smartin functie de context. Astfel, bineinteles, de exemplu, scris intr-un cuvant, frecvent utilizat, este un adverb, sinonim cu desigur : Bineinteles ca va pleca in excursie, chiar astazi ! Se scrie, insa, in doua cuvinte (fara cratima) – bine inteles –  cand este vorba de structura adverb + participiu, cu intelesul de priceput bine : Acest aspect al discutiei a fost bine inteles de catre toti cei prezenti.

este-corectIn cazul primului cuvant din titlul articolului, exista doua posibilitati de ortografiere. Se va scrie, cu cratima, bine-crescut, daca sensul este cuviincios, civilizat, educat, politicos. In doua cuvinte, fara cratima – bine crescut – se scrie cand inseamna bine dezvoltat. Exemple : Prin intreaga sa atitudine, a demonstrat ca este bine-crescut/ Pentru ca a stat la caldura, aluatul este bine crescut.

In mod similar, bine-venit (scris cu cratima) are intelesul oportun, agreat, iar fara cratima (adverb + adjectiv) – sosit cu bine: Proiectul la care ai lucrat a fost bine-venit, in conditiile dificile prin care trecea compania/ Ma bucur sa aud ca este bine venit de la acest drum lung.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

fourteen + eighteen =

− 3 = 6

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

Corespondenta la redactie