Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – majoritatea oamenilor a inteles sau majoritatea oamenilor au inteles, o multime de copii a venit sau o multime de copii au venit etc.?

În gramatică, regula generală a acordului spune că predicatul se acordă cu subiectul în număr și persoană. destept-inteligentExistă însă și abateri de la această normă, în propozițiile în care subiectul este exprimat printr-un substantiv cu formă de singular, dar având un sens colectiv, fiind urmat de un alt substantiv, la plural, care indică elementele componente ale « colectivului », situație în care se încadrează și exemplele din titlu.

Mai exact, substantivele cu sens colectiv mulțime, grămadă, sumedenie, majoritate etc. apar, frecvent, însoțite de un atribut exprimat printr-un substantiv la numărul plural, exprimând ideea de număr mare : o mulțime de oameni, majoritatea oamenilor, o grămadă de copii, o sumedenie de tineri etc. În astfel de contexte, acordul predicatului cu subiectul se face la plural, deși subiectul este la singular (mulțime, grămadă, majoritate, sumedenie), regula numindu-se acord după înțelesnțelesul colectiv al substantivului cu funcția de subiect), la care se adaugă acordul prin atracție ((adică influența substantivului la plural, cu funcție de atribut, aflat în « apropiere »). Prin urmare, se va spune corect : Majoritatea oamenilor au înțeles ceea ce li s-a spus/ O mulțime de copii au venit la școală/ O grămadă de tineri s-au adunat în fața instituției/ O sumedenie de întrebări nu ii dau pace etc.

raft-cartiDesigur, în funcție de context, substantivul grămadă, de exemplu, poate fi înțeles și ca un tot, referindu-se la elemente de același fel, însoțit de un verb reflexiv-impersonal, situație în care acordul se face la singular : Cu cat se vinde grămada de mere ? Vom spune însă, potrivit acordului după înțeles: O grămada de mere s-au stricat.

Uneori, acordul după înțeles funcționează și în cazul verbelor la persoanele întâi și a doua : Majoritatea v-ați făcut datoria/ Majoritatea ne-am solidarizat cu voi etc.

Acordul dupa înțeles este valabil și pentru alte cuvinte/ structuri care implică ideea de număr : O mare/ bună parte dintre elevii acestei școli au obținut rezultate bune la învățătură/ Un număr semnificativ de persoane au protestat etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × 5 =

− 5 = 3

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Cum este corect – “costum de haine” sau “costum”? Structura …
Corespondenta la redactie