Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – (el) citii/ suii/ îndoii/ se veselii/ privii/ auzii etc. sau (el) citi/ sui/ îndoi/ se veseli/ privi/ auzi etc.

Verbele care se termină la infinitiv (forma de dicţionar) în –i sunt de conjugarea a IV-a şi se scriu, la pe-carteacest mod (infinitiv), cu un singur –i : a citi, a sui, a îndoi, a (se) înveseli, a privi, a auzi, a izbuti, a înnoi, a stărui etc.

Probleme în scrierea acestor verbe pot să apară la indicativ, perfectul simplu, la persoanele întâi şi a treia singular. Regula care indică forma corectă este următoarea : verbele de conjugarea a IV-a, cu infinitivul în –i, precedat de consoana sau de altă vocală decât i (ca cele menţionate anterior), se scriu la persoana I singular, a perfectului simplu, cu doi i, iar la persoana a III-a singular, cu un singur i : eu citii/ eu suii/ eu (mă) veselii, eu privii, eu auzii etc, dar el citi, el sui, el (se) veseli, el privi, el auzi etc.

limba-romanaTrebuie atenţie mai ales la scrierea formei de persoana a treia, la care, din cauza accentului puternic pe –i, acesta este considerat, adeseori, în mod greşit, că ar reprezenta doi i. Pentru ambele persoane, mijlocul de control în privinţa scrierii corecte, este modul de pronunţare în context :

  • eu ci-tii, eu su-ii, eu pri-vii etc. (cu diftongul ii, în ultima silabă) ;
  • el ci-ti, el su-i, el pri-vi (cu un singur i, în ultima silabă).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

fifteen − twelve =

51 − 49 =

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

Corespondenta la redactie