Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – sacoşi sau sacoşe, sacoşile sau sacoşele?

În limbajul cotidian, se pot auzi frecvent variantele de plural ale substantivului sacoşă, menţionate în Cateva Sacosetitlul articolului – sacoşi sau sacoşe, sacoşile sau sacoşele? O simplă căutare pe internet oferă nenumărate exemple de utilizare greşită a acestui cuvânt: “Vreau şi eu să văd poze cu sacoşile de rafie”(kudika.ro), “Sacoşile primite la cumpărături...” (funkydonkey.ro), “Banda fixatoare pentru a a căra sacoşile”(bizoo.ro), “Sacoşi şi pungi personalizate”(pungi personalizate.html) etc. Mai grav, erorile apar şi în limbajul ziariştilor, aşa cum se poate constata şi din imaginea ataşată articolului.

Cum AsaSubstantivul sacoşă (din fr.sacoche), cu sensul poșetă de dimensiuni mai mari; spec. săculeț (de pânză ori material plastic) sau plasă pentru cumpărături (DEX), este de genul feminin. Prin urmare, va primi, la plural, desinenţa specifică acestui gen (– e): o sacoşă – două sacoşe. Forma de plural, articulată cu articol hotărât, va conserva, evident, această temă, căreia i se adauga articolul -lesacoşele.

Formele de singular şi plural articulate cu articol nehotărât sunt – unei/unor sacoşe (genitiv-dativ), nişte sacoşe (nominativ/acuzativ, plural).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

12 − two =

49 − 42 =

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Cum se scrie corect Mall-ul sau Mallul Potrivit Dicţionarului ortografic, ortoepic …
Corespondenta la redactie