Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – « proprii săi copii » sau « propriii copii »?

Structurile din titlul articolului – « proprii săi copii »/« propriii copii » – vizează două probleme : carti-brateuna semantică (legată de sens) şi alta referitoare la ortografierea cu doi sau cu trei i, ambele întâlnite frecvent în uzul limbii.

În primul rând, trebuie observat că adjectivul propriu conţine un i în rădăcina sa. Când este pus la plural (adică atunci când însoţeşte un substantiv la plural, urmând substantivului), forma corectă (plural nearticulat) este cu doi i(copii) proprii. Dacă adjectivul este antepus substantivului, articolul hotărât trece de la substantiv la adjectiv, prin urmare adjectivul va primi un al treilea i : propriii copii.

Când adjectivul propriu însoţeşte substantive feminine sau neutre, ortografierea corectă trebuie să respecte aceleaşi reguli. Exemple: resurse proprii/ propriile resurse (primul i face parte din rădăcină, al doilea este desinenţa de plural, iar –le (din « propriile ») este articolul hotărât, plural, specific femininului).

În privinţa asocierii adjectivului propriu (care indică posesorul) cu adjectivul posesiv săi sau cu lui, ei, mei etc., orice construcţie de acest fel reprezintă un pleonasm.
winnie_the_pooh-si-carteaPrin urmare, nu se poate spune (pentru că sunt pleonasme) : propriii mei copii/propriile ei resurse/propriii lui angajaţi etc., ci propriii copii/propriile resurse/propriii angajaţi etc.

Observatie! Se intampla ca, uneori, sa se pronunte gresit propiu (fara al doilea r). Singura forma corecta este, evident, propriu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

6 + 4 =

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie