Pastila de gramatică
Cum este corect – din sau dintre (« unul din noi » sau « unul dintre noi »)?
În uzul limbii, structurile cu prepoziţiile din şi dintre sunt folosite în funcţie de opţiunea celui care transmite mesajul, fără a se face, în anumite contexte, o diferenţiere între acestea. Astfel, se spune, de exemplu : Unul din noi a plecat sau Unul dintre noi a plecat, Care din voi a protestat ? sau Care dintre voi a protestat ? etc.
În DEX (Dicţionarul explicativ al limbii române), la una dintre explicaţiile referitoare la prepoziţia dintre se precizează : Introduce un atribut care arată detaşarea unui obiect din mijlocul mai multora de acelaşi fel – printre, între, din – Dintre sute de elevi, prepoziţia din fiind trecută ca un sinonim posibil, într-un asemenea context.
Unii lingvişti considera că sensul partitiv (parte dintr-un întreg sau dintr-o mulţime) ar trebui exprimat în mod diferenţiat. Mai exact, dacă mulţimea de referinţă este exprimată printr-un singular cu sens colectiv, atunci se poate folosi prepoziţia din (unul din grup), dar dacă mulţimea respectivă este exprimată printr-un substantiv la plural, atunci trebuie utilizată prepoziţia dintre – Unul dintre elevi.
Alţi specialişti în domeniul limbii române apreciază că o asemenea diferenţiere este exagerată şi că, în diversele etape din evoluţia limbii române, nu s-a aplicat o astfel de regulă.
Prin urmare, dacă ne aflăm în situaţia de a opta, într-o construcţie lingvistică, intre din şi dintre, trebuie să ştim că niciuna dintre structurile menţionate anterior nu este greşită, dar, pentru cei care ţin la o anumită rigoare în nuanţarea sensurilor, diferenţierea este recomandabilă.
Lasă un răspuns