Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum se scrie corect „Mersi” sau „Merci” în limba româna?

Raft Carti
Există o mică confuzie atunci când vrem să scriem Merci sau Mersi în limba română.

Foarte multă lume preferă să scrie “Merci atunci când îşi arată recunoştința pentru ceva anume şi fac acest lucru scriind interjecția “Merci”, exact cum se scrie în limba franceză cu penultima litera “c”.

Ceea ce se omite este că interjecția “Merci din limba franceză, fiind de foarte mult timp în circulație la noi, a suferit o transformare de-a lungul timpului iar penultima literă “c” a fost înlocuită cu litera “s”, corespondenta sunetului respectiv din limba româna.

Asadar corect în limba româna se scrie “Mersi” și nuMerci”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

two + 14 =

− 2 = 5

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Primarul vrea, consilierii ridică mâna: Pentru echipa de fotbal șase miliarde pe an, pentru elevii oltenițeni burse de câțiva lei

2 octombrie 2019

Primarul vrea, consilierii ridică mâna: Pentru echipa de fotbal șase miliarde pe an, pentru elevii oltenițeni burse de câțiva lei

Laura Suzeanu Primarul Petrică Țone este în continuare generos cu echipa de fotbal din spatele Asociației Club Sportiv Municipal Oltenița. Este generos, dar pe banii oltenițenilor, în timp ce profesorii care se mai încumetă să organizeze activități școlare, caută surse externe pentru premii și diplome. Deși jucătorii provin din alte zone, altele decât Oltenița, din bugetul local vor pleca din nou 150.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Cum este corect – “nivelul de cunoştinţe ale elevilor” sau …
Corespondenta la redactie