Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect: ”În ceea ce privesc investițiile” sau „În ceea ce privește investițiile”

Acordul gramatical se realizează nu cu subiectul ceea ce, cum ar fi firesc și corect, ci cu complementul Un Secretdirect investițiile. Cei care realizează acest dezacord interpretează greșit substantivul investițiile (și oricare alt nominal aflat în poziția aceasta, indiferent de caz) ca fiind subiectul propoziției. Totuși, dacă s-ar respecta structura acestei propoziții (și dacă s-ar cunoaște foarte bine), s-ar face și acordul corect, cu subiectul exprimat prin pronumele relativ ceea ce:

[S (ceea ce)] + [P (privește)] + [CD (investițiile)], unde S este subiectul, P este predicatul, iar CD – complementul direct

Pentru a proba faptul că investițiile reprezintă într-adevăr complementul direct și nu subiectul, este suficient să înlocuim acest obiect direct (complement direct al lucrului) cu un complement direct al persoanei, dublu marcat, prin prepoziția pe și printr-un clitic pronominal (o formă neaccentuată de pronume personal) cu același statut sintactic, anticipând funcția de complement direct:

În ceea ce ne privește pe noi, investitorii

În ceea ce te privește pe tine, investitorul

Nu spunem, așadar, *În ceea ce ne privim pe noi, investitorii… sau *În ceea ce ne privesc pe noi, investitorii… / *În ceea ce te privesc pe tine, investitorul… sau *În ceea ce te privești pe tine, investitorul… Aici, acordul gramatical greșit se arată mult mai vădit și mai ilogic. În realitate, la fel de greșit și evident ar trebui să ne pară și în exemplul de mai sus. Această regulă se aplică, bineînțeles, și în cazul sintagmei cu pronume relativ simplu (fără ceea) sau al celei în care pronumele relativ compus este înlocuit prin pronumele cât, pentru că, indiferent de formele pronominale pe care le poate avea subiectul, poziția sa sintactică nu se schimbă, iar categoria numărului rămâne identică (tot de singular):
Avem așteptări mai mari în ce privește investițiile în reabilitări termice. și Avem așteptări mai mari cât privește investițiile în reabilitări termice. / Cât privește investițiile în reabilitări termice, avem așteptări mai mari. (În ultimul caz, nu uitați de virgulă, ca în cazul comunicărilor care încep cu structura În (ceea) ce privește…, pentru că vorbim de plasări emfatice ale acestor structuri în cadrul frazei.)

G. Gruiță consideră drept cauză a acestui dezacord faptul că vorbitorilor li se pare atipică „vecinătatea singular-plural” (privește investițiile), care în sine „dă impresia unui dezacord, în ciuda perfectei sale gramaticalități” – caz de hipercorectitudine (tot o formă de greșeală); astfel, se încearcă evitarea acestui fals (aparent) dezacord.
You ListeningCei care consideră că este greu de acceptat sau de înțeles acest acord și, prin urmare, nu vor să folosească structura corectă În ceea ce privește investițiile… sau pur și simplu nu sunt siguri de acordul corect în anumite circumstanțe, pot evita ușor confuziile sau eventualele dezacorduri cauzate de incertitudine, înlocuind propoziția subordonată de relație (În ceea ce privește investițiile…) cu echivalentul său la nivelul propoziției, locuțiunea prepozițională în privința. Aceasta însoțește de fapt un nominal / o sintagmă nominală cu formă de genitiv, în poziție de complement circumstanțial de relație (de dimensiuni mai reduse decât subordonata de relație pe care o substituie). Evitând propoziția subordonată, simplificăm și enunțul (folosind mai puține cuvinte) și scăpăm și de predicatul privește, care ridică problema de (dez)acord:

Avem așteptări mai mari în privința investițiilor în reabilitări termice.

Se mai poate folosi și locuțiunea prepozițională sinonimă, cu privire la, cu același rol, dar însoțind nominale în cazul acuzativ:

Avem așteptări mai mari cu privire la investițiile în reabilitări termice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

11 − 6 =

49 − = 39

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

Corespondenta la redactie