Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cuvinte pe care românii le pronunță greșit

Deşi ne străduim să vorbim corect româneşte, sunt cuvinte pe care le folosim greşit zi de zi, iar asta pentru că le-am auzit în forma lor greşită de fiecare dată: de la părinţi, profesori, prieteni, radio sau TV.

Unele dintre cuvintele folosite greşit în comunicare sunt folosite astfel din ignoranță, obișnuință sau pur și simplu pentru că așa le-au învățat sau auzit de la alții.

 1. Repercursiune- forma corectă este repercusiune, dar 90% dintre vorbitorii de limba română folosesc forma greșită care include un R în plus.
 2. Țigare – forma corectă a cuvântului este țigară.
 3. Servici – forma corectă a cuvântului este serviciu, forma “servici” nu există în DEX.
 4. Inopinant- forma corectă a cuvântului este inopinat şi înseamnă, conform Dicţionarului Explicativ al Limbii Române (DEX), neprevăzut, neaşteptat, o acţiune la care nu te gândeşti.
 5. Monstră –forma corectă a cuvântului este mostră, dar 8 din 10 români adaugă sunetul N în acest cuvânt.
 6. Vroiam – forma corectă a cuvântului este voiam sau vream. În limba română nu există verbul a vroi. Așadar vroiam este o combinație a celor două verbe deja existente în limba română: voiam+vream.
 7. Așează – forma corectă este așază și nu așează, puțină lume știe că forma verbului a așeza, la persoana a treia este așază.

  8. Examen – foarte mulți români folosesc în vorbire forma ”ecsamen” în loc de “egzamen”.

  9. Chibrite – forma corectă este chibrituri.

  10. Bacnotă – forma corectă este bancnotă, dar foarte mulţi vorbitori de limba română folosesc forma greşită.

  11. Flebeţe – forma corectă a cuvântului este febleţe – cuvânt ce desemnează înclinaţie, slăbiciune, atracţie pe care o simte cineva pentru o persoană. (DEX 1998).

  12. Ultimile – forma corectă este ultimele.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 + twenty =

83 − = 73

Editorial
 • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

  Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

  “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

Corespondenta la redactie