Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – amoral sau imoral?

În limba română, categoria antonimelor formate cu prefixele a- şi i- este foarte bogată: normal – anormal, simetric – asimetric, tipic – atipic, sexuat – asexuat, sincron – asincron, legal – ilegal, remediabil – iremediabil, respirabil – irespirabil, responsabil – iresponsabil etc.

În cazul cuvântului moral, derivarea cu prefixele a- şi i- conduce la obţinerea a două cuvinte – amoral şi imoral (după modelul cuvintelor franţuzeşti, immoral şi amoral) – ambele corecte, dar cu sensuri diferite. Imoral este antonimul lui moral şi înseamnă: care este contrar moralei, care calcă principiile ei, care nu are niciun principiu moral (DEX). Amoral are sensul: care nu are noțiunea moralității, indiferent față de morală.

Este importantă cunoaşterea diferenţei dintre cele două cuvinte – amoral şi imoral – pentru a le utiliza corect, în contextele potrivite, cu atât mai mult cu cât mulţi vorbitori de limba română le consideră, în mod greşit, ca fiind sinonime.

Se va spune corect, de exemplu: Este imoral ca un politician să profite de poziţia sa în viaţa publică, în detrimentul intereselor poporului/În filosofia şi religia budistă, contextul în care sunt înţelese noţiunile de bine şi rău este amoral, pentru că natura, consideră ei, este amorală (indiferentă faţă de morală) etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

69 + = 79

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie