Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – creiază/crează/creează?

La unele verbe regulate, împrumutate, în limba română, din franceză, cum este și verbul a crea (fr. creer”, etimonul latin fiind „creare”), terminația la modul infinitiv este –a, deosebindu-se de alte verbe de conjugarea întâi prin faptul că au rădăcina terminată în vocala –e. O astfel de terminație este nespecifică limbii române, care, de obicei, între două vocale dezvoltă un sunet cu rol de tranziție, ca în a încheia, a încleia etc., motiv pentru care mulți cred că forma corectă (chiar la infinitiv) ar fi a creia și folosesc și la indicativ prezent, persoana a treia, singular și plural forma greșită el/ea/ei/ele creiază. Altora le-a intrat în obișnuința scrierii varianta el/ea/ei/ele crează (cu un e), care, de asemenea, este încorectă.
Conjugarea corectă a verbului a crea, la modul indicativ, timpul prezent este : eu creez, tu creezi, el/ea creează, noi creăm, voi creați, ei/ele creează. Explicația pentru o astfel de ortografiere este că primul –e face parte din rădăcină, iar al doilea din terminațiile specifice persoanelor întâi, a doua și a treia. Se poate reține ușor acest fapt, prin comparație cu verbul a lucra, situație în care nimeni nu greșește :

eu lucr/ez         eu cre/ez; tu lucr/ezi         tu cre/ezi; el/ea lucr/ează  el/ea cre/ează; noi lucr/ăm       noi cre/ăm; voi lucr/ați        voi cre/ați; ei/ele lucr/ează  ei/ele cre/ează

Substantivul aparținând aceleiași familii lexicale se scrie corect creație, iar pentru cine ar avea ezitări în legătură cu forma de gerunziu, aceasta este creând.
În mod similar se conjugă și verbul a agrea (a accepta, a vedea cu ochi buni pe cineva), făcând parte din aceeași categorie de verbe regulate, de conjugarea întâi, supunându-se acelorași reguli :

eu agre/ez, tu agr/ezi, el/ea agre/ează, noi agre/ăm, voi agre/ați, ei/ele agre/ează,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

97 − 90 =

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie