Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum se scrie corect: ”din” sau ”dintre” ?

O regulă pe internet spune cam așa: din se folosește cu un substantiv cu sens colectiv, iar dintre cu un substantiv la plural.
Avem astfel exemplele: cel mai înalt copac din pădure, cel mai deștept elev din clasă, cei mai viteji și mai drepți dintre traci, cel mai bun dintre cei buni etc.
Însă atenție(!): această regulă recentă nu apare în niciun material oficial (ex: D.O.O.M.), ceea ce înseamnă că, în cel mai bun caz, o putem ridica la rang de recomandare.
Dacă ne aflăm în situaţia de a opta, într-o construcţie lingvistică, intre din şi dintre, trebuie să ştim niciuna dintre structurile menţionate anterior nu este greşită.

DINIntroduce un atribut care arată locul unde se află cineva sau ceva, unde se întâmplă ceva.

Balta vesel clocotește de-un concert asurzitor, Și din ochiuri se înalță cîrd de rațe ca un nor.
Din cer un singur ochi de soare Căzu pe brîu și l-a răpit. 

DINTREIntroduce un atribut care arată locul ocupat de cineva sau de ceva între două sau mai multe obiecte.

Dintre ramuri de arin Melancolic cornul sună.
Care dintre cai a veni la jăratic să mănînce, acela are să te ducă la împărăție.

Așadar, până la stabilirea unei norme gramaticale, avem voie să folosim ambele variante în construcțiile cu substantive la plural menționate anterior  (ex: cei mai viteji și mai drepți din traci, cel mai bun din cei buni).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

13 − 6 =

+ 7 = 15

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Cum se scrie corect Mall-ul sau Mallul Potrivit Dicţionarului ortografic, ortoepic …
Corespondenta la redactie