Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Structuri gramaticale folosite greșit

Există în limbă îmbinări stabile de cuvinte care se scriu separat, sudate dar și cu cratimă. Cratima are și rolul de a sublinia un tempo mai accelerat al vorbirii.
Exemple: de-abia (abia, nu abea, cum scriu unii), de-aceea, de-asemenea, (locuțiuni adverbiale), de-acolo, de-aici, pe-acolo, pe-aici, pe-alocuri, pe-aproape (prep.+ adverb) etc. În același timp, există construcții care se scriu numai cu cratimă: de-a binelea, de-a dreptul, de-a v-ați ascunselea etc.
În cazul unor sintagme, cratima nu este acceptată, după cum nu este corectă nici scrierea într-un cuvânt a anumitor structuri (nu scriem în-vârstă, în-afară, și nici defapt, deasemenea).

de altfel este o locuțiune sinonimă cu „de altminteri” și se scrie în două cuvinte: „De altfel, atitudinea lui spune limpede că nu e mulțumit.”. Când înțelesul grupului este „de alt soi”, „de alt gen”, vom scrie de alt fel (în acest caz este evident că avem un adjectiv pronominal (alt) și un substantiv (fel) precedate de prepoziția de: „Vorbea de alt fel de contribuție.”;

de asemenea sau de-asemenea: „Vom vedea, de asemenea, și cine rămâne repetent.” Este greșit să scriem deasemenea;

din nou, locuțiune adverbială sinonimă cu „iarăși”, „încă o dată”. Se va scrie corect „Vom pleca din nou!”, nu „Vom pleca dinou!”.

-locuțiunea dintr-odată nu se mai scrie dintr-o dată: „Dintr-o dată îmi dau seama că am greșit drumul.”. Corectă este scrierea dintr-odată: „Dintr-odată îmi dau seama că am greșit drumul.”

în afară de, nu înafară de: cele trei cuvinte care alcătuiesc locuțiunea se scriu separat, așadar, corect este „Mai chem pe cineva în afară de voi?”. Este incorectă scrierea sintagmei astfel: „Mai chem pe cineva înafară de voi?”

-locuțiunea într-adevăr se scrie doar cu cratimă, nu împreună: „Într-adevăr, acum s-a străduit!”

Un fenomen fonetic reflectă și scrierea incorectă a sintagmei un pic, sinonimă cu „puțin”. Deseori o găsim scrisă într-un cuvânt, umpic, precum în exemplul „Mă mai uit umpic, apoi plec.” Corect este „Mă mai uit un pic, apoi plec.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

four × 3 =

49 − = 41

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Cum se scrie corect Mall-ul sau Mallul Potrivit Dicţionarului ortografic, ortoepic …
Corespondenta la redactie