Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – interregional sau inter-regional, nonvaloare sau non-valoare, exministru sau ex-ministru etc.

După cum se poate observa, cu ușurință, cuvintele din titlul articolului ridică o problemă referitoare la Esti cool daca vorbesti corect gramaticaortografierea lor cu sau fără cratimă. Mai exact, este vorba de termeni derivați, iar regula generală este ca cele mai multe derivate din limba română se scriu într-un cuvânt.
Prin urmare, se va scrie corect : interregional, nonvaloare, nonviolență, nonconformist, postbelic, preaderare, antemeridian, antisocial, a răsciti, a dezvinovăți, neabătut  etc.

În cazul lui ex, cu sensul « fost », se va scrie, obligatoriu, cu cratimă : ex-ministru, ex-președinte etc. Dacă înțelesul lui ex este « în afară », atunci scrierea corectă este fără cratimă, situații, de altfel, foarte rare, de exemplu : a exînscrie (a construi o figură geometrică în afara alteia).

Greseli GramaticaleDe asemenea, se scriu cu cratimă:

 • unele derivate recente sau ocazionale : non-eu ; pre-text (cu sensul ceea ce preceda un text, nu pretext cu înțelesul de motiv aparent), a re-crea, cu sensul a crea din nou, nu a (se) recreaa (se) destinde) ;
 • când se indică un an calendaristic, într-o manieră prescurtată : ante-’89, post-2000 etc.
 • când prefixul însoțește o abreviere : pro-NATO, anti-UE etc.
 • când prefixul însoțește un nume propriu: pro-Ionescu, anti-Popescu etc.
 • când este vorba de derivate supraprefixate: extra-extrafin, post-postscriptum, răs-răscitit etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

15 + 1 =

36 + = 41

Editorial
 • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

  Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

  “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

 • Pastila de gramatică

  Pastila de gramatică

  Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie