Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – caramea sau caramelă?

Cine nu cunoaşte bomboana făcută din caramel amestecat cu diferite substanţe colorante şi aromaticedelicii-caramele (DEX), dar pe care mulţi nu ştiu să o numească atunci când este vorba de forma de singular – caramea sau caramelă? Într-un sondaj pe stradă de către prezentatorul unei emisiuni TV, la întrebarea „Care este singularul substantivului caramele”, răspunsurile au fost dintre cele mai intrebare-corect„surprinzătoare”: „nu are singular” sau „eu nu sunt cu dulciurile”sau caramică , o cara mică etc.
Trebuie ştiut că singura formă corectă de singular a acestui substantiv este caramelă (plural caramele). Cuvântul este un împrumut din it. caramella, fr. caramel. Varianta caramea este una populară (neliterară).
Se va spune corect, de exemplu: Am gustat o caramelă de casă, dar prefer caramelele cu lapte şi vanilie din comerţ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

68 + = 77

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie