Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – “Î-ţi dau vre-o câteva prăjituri” sau “Îţi dau vreo câteva prăjituri”?

În diverse situaţii de comunicare, chiar și pe internet, sunt persoane care utilizează cratima incorect și când nu este cazul.

Întotdeauna, îţi şi vreo se scriu într-un cuvânt. Îţi este forma neaccentuată de dativ a pronumelui personal de persoana a doua (tu) – ţie, îţi, ţi, iar vreo poate avea valoare de adverb (de exemplu, vreo doi/două = câţiva/câteva) sau de pronume nehotărât, dacă apare în formă articulată – vreunul/vreuna (cu sensul unul, cineva, oarecine).

Pentru a înțelege ce reprezintă pronumele și adverbul să ne gândim logică la faptul că i– şi vre-, luate separat, nu reprezintă nimic.
Există și contexte unde cratima se folosește pentru a înlocui o vocală, cum este vocala î-, din pronumele personal îţi, iar să este conjuncţie. De exemplu: “Vreau să-ţi dau vreo câteva prăjituri”. cratima se foloseşte deoarece substituie

În privinţa rostirii formelor vreun/vreo, trebuie precizat că se poate face în tempo lent, auzindu-se clar două silabe (se pronunţă vre-un/vre-o) sau în tempo rapid, cu –e- semivocala (vreun/vreo).

Compusele vreodată şi vreodinioară se scriu tot într-un cuvânt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

18 + three =

− 1 = 5

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Cum este corect – interregional sau inter-regional, nonvaloare sau non-valoare, …
Corespondenta la redactie