Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Zarurile au fost aruncate!/Alea iacta est! – originea şi sensul expresiei

Zarurile au fost aruncate! (în limba latină, Alea iacta est!) sunt cuvintele pe care le-a rostit Iulius Cezar, general şi om politic roman, din secolul I i.Hr., când a decis să treacă Rubiconul, în ziua de 10 ianuarie 49 i. Hr., in fruntea Legiunii a XII-a Gemina, dată la care a început războiul civil împotriva lui Pompei, după cum consemnează istoricul latin Suetoniu, în lucrarea “Caesarum XII vitae”/“Vieţile celor 12 împăraţi”.
Fluviul Rubicon marca, în vremea lui Iulius Cezar, graniţa dintre Galia Cisalpină (Galia de dincoace de Munţii Alpi), o provincie a Republicii Romane (forma de organizare a Romei şi a teritoriilor pe care le deţinea), aflată sub autoritatea unui proconsul (guvernator) – Iulius Cezar, la vremea respectivă – şi Italia.
Războiul civil al lui Iulius Cezar a fost confruntarea dintre Populares (forţele propopulare) şi Optimates (o facţiune aristocrată), unul dintre ultimele conflicte din republica Romană, înainte de întemeierea Imperiului Roman.
Senatul Roman, format din reprezentanţi ai marilor familii de rang senatorial (care au jucat un important rol legislativ, religios, financiar şi politic), pentru a asigura Roma de atacurile generalului Iulius Cezar, a declarat ca fiind sacrilegiu orice trecere a Rubiconului de către forţe înarmate, legiuni sau cohorte.
Când Senatul i-a interzis lui Iulius Cezar continuarea guvernării în Galia, acesta a hotărât să atace Roma. Suetoniu povesteşte că Cezar, la momentul în care a ajuns la malul Rubiconului, s-a oprit o clipă, înfricoşat el însuşi de îndrăzneala sa şi de dorinţa de răzbunare. Alte surse istorice indică faptul că Iulius Cezar a hotărât trecerea Rubiconului ca urmare a unui semn divin. După mai multe confruntări armate, intre anii 49-45 i.Hr., Cezar a invins ultimii Optimates si a devenit Dictator pe viată (Dictator perpetuus) al Romei.

În limbajul actual, expresia Zarurile au fost aruncate/Alea iacta est! are sensul “Soarta va decide/Soarta este hotărâtă” şi se foloseşte în contexte în care cel care ia o decizie importantă nu mai poate reveni asupra acesteia, nu se mai poate baza decât pe şansă. Acelaşi înţeles cu “Alea iacta est” îl are şi expresia “A trece Rubiconul”.
Tot din diverse surse istorice (Plutarch, de exemplu) rezultă că Iulius Cezar ar fi rostit cuvintele în limba greacă – Anerríphthô kýbos – acesta fiind un proverb grecesc, care apare şi într-un vers al lui Meneandru, poet grec apreciat de Cezar.
Cu siguranţă, faptul că expresia Alea iacta est!/Zarurile au fost aruncate! a rezistat timpului se datorează personalităţii puternice a lui Iulius Cezar (cel care a rostit si celebrele Veni, vidi, vici) si de numele căruia se leagă o perioadă importantă din istoria Romei, dar şi scrierilor din perioada Renaşterii, care au redescoperit şi au făcut cunoscute istoria şi cultura antichităţii, implicit personalitatea unor mari conducători.
Aşadar, putem spune, de exemplu: “Cred că decizia prietenilor mei de a se stabili definitiv în străinătate a fost pripită, dar zarurile au fost aruncate/Alea iacta est!” sau “Am trecut Rubiconul, am renunţat definitiv la vechea mea ocupaţie!” etc.

Sursa:
destepti.ro

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Sensul şi originea expresiei “Patul lui Procust” În cultura română, …
Corespondenta la redactie