Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Zarurile au fost aruncate!/Alea iacta est! – originea şi sensul expresiei

Zarurile au fost aruncate! (în limba latină, Alea iacta est!) sunt cuvintele pe care le-a rostit Iulius Cezar, general şi om politic roman, din secolul I i.Hr., când a decis să treacă Rubiconul, în ziua de 10 ianuarie 49 i. Hr., in fruntea Legiunii a XII-a Gemina, dată la care a început războiul civil împotriva lui Pompei, după cum consemnează istoricul latin Suetoniu, în lucrarea “Caesarum XII vitae”/“Vieţile celor 12 împăraţi”.
Fluviul Rubicon marca, în vremea lui Iulius Cezar, graniţa dintre Galia Cisalpină (Galia de dincoace de Munţii Alpi), o provincie a Republicii Romane (forma de organizare a Romei şi a teritoriilor pe care le deţinea), aflată sub autoritatea unui proconsul (guvernator) – Iulius Cezar, la vremea respectivă – şi Italia.
Războiul civil al lui Iulius Cezar a fost confruntarea dintre Populares (forţele propopulare) şi Optimates (o facţiune aristocrată), unul dintre ultimele conflicte din republica Romană, înainte de întemeierea Imperiului Roman.
Senatul Roman, format din reprezentanţi ai marilor familii de rang senatorial (care au jucat un important rol legislativ, religios, financiar şi politic), pentru a asigura Roma de atacurile generalului Iulius Cezar, a declarat ca fiind sacrilegiu orice trecere a Rubiconului de către forţe înarmate, legiuni sau cohorte.
Când Senatul i-a interzis lui Iulius Cezar continuarea guvernării în Galia, acesta a hotărât să atace Roma. Suetoniu povesteşte că Cezar, la momentul în care a ajuns la malul Rubiconului, s-a oprit o clipă, înfricoşat el însuşi de îndrăzneala sa şi de dorinţa de răzbunare. Alte surse istorice indică faptul că Iulius Cezar a hotărât trecerea Rubiconului ca urmare a unui semn divin. După mai multe confruntări armate, intre anii 49-45 i.Hr., Cezar a invins ultimii Optimates si a devenit Dictator pe viată (Dictator perpetuus) al Romei.

În limbajul actual, expresia Zarurile au fost aruncate/Alea iacta est! are sensul “Soarta va decide/Soarta este hotărâtă” şi se foloseşte în contexte în care cel care ia o decizie importantă nu mai poate reveni asupra acesteia, nu se mai poate baza decât pe şansă. Acelaşi înţeles cu “Alea iacta est” îl are şi expresia “A trece Rubiconul”.
Tot din diverse surse istorice (Plutarch, de exemplu) rezultă că Iulius Cezar ar fi rostit cuvintele în limba greacă – Anerríphthô kýbos – acesta fiind un proverb grecesc, care apare şi într-un vers al lui Meneandru, poet grec apreciat de Cezar.
Cu siguranţă, faptul că expresia Alea iacta est!/Zarurile au fost aruncate! a rezistat timpului se datorează personalităţii puternice a lui Iulius Cezar (cel care a rostit si celebrele Veni, vidi, vici) si de numele căruia se leagă o perioadă importantă din istoria Romei, dar şi scrierilor din perioada Renaşterii, care au redescoperit şi au făcut cunoscute istoria şi cultura antichităţii, implicit personalitatea unor mari conducători.
Aşadar, putem spune, de exemplu: “Cred că decizia prietenilor mei de a se stabili definitiv în străinătate a fost pripită, dar zarurile au fost aruncate/Alea iacta est!” sau “Am trecut Rubiconul, am renunţat definitiv la vechea mea ocupaţie!” etc.

Sursa:
destepti.ro

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Cum este corect – interregional sau inter-regional, nonvaloare sau non-valoare, …
Corespondenta la redactie