Pastila de gramatică
Cum este corect – “face-ţi-mi” sau “faceţi-mi”, “scrie-ți-mi” sau “scrieţi-mi” etc.?
Vedem uneori confuzia între terminaţia specifică persoanei a doua plural, a verbelor, la modul indicativ, timpul prezent, sau la imperativ, şi ţi, pronume personal, forma neaccentuata, aflat, în diverse construcţii, în apropierea verbului.
Se scriu cu cratimă structurile formate din verb la modul imperativ, persoana a doua singular (tu), urmat de pronumele, forma neaccentuata – ţi, în cazul dativ (aşa-numitul dativ posesiv), exprimând posesia sau acţiuni referitoare la sine: Tu fă-ţi bagajele (cu sensul bagajele tale) şi apoi plecăm!/Spune-ţi (spune ţie) că vei ajunge un învingător pentru a reuși! etc.
Dacă avem situații cu verbe la persoana a doua, plural, indicativ prezent, se va scrie corect, întotdeauna, fără cratimă : voi dansați, mâncaţi, cumpărați, plecaţi, povestiţi, urcați etc. sau la imperativ : Vorbiți!, Plecaţi ! etc.
Un mijloc sigur de control este următorul : pronumele –ti nu urmează niciodată după un verb la persoana a doua plural. Deci, dacă subiectul este voi, ţi final face parte din formă verbului, ca marcă a persoanei a doua plural şi se scrie fără cratimă.
În structurile scrieți-mi, cântați-mi, spuneți-mi, dați-mi se poate observa că mai intervine un pronume personal, forma neaccentuata – mi (în mod similar, ar fi putut fi : le, i, ne)
scrieţi-mi (voi scrieţi mie/mi), cântaţi-mi etc. sau daţi-le (voi dați lor/le), daţi-i (lui/i), daţi-ne(nouă/ne) etc.