Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – “face-ţi-mi” sau “faceţi-mi”, “scrie-ți-mi” sau “scrieţi-mi” etc.?

Vedem uneori confuzia între terminaţia specifică persoanei a doua plural, a verbelor, la modul indicativ, timpul prezent, sau la imperativ, şi ţi, pronume personal, forma neaccentuata, aflat, în diverse construcţii, în apropierea verbului.
Se scriu cu cratimă structurile formate din verb la modul imperativ, persoana a doua singular (tu), urmat de pronumele, forma neaccentuata – ţi, în cazul dativ (aşa-numitul dativ posesiv), exprimând posesia sau acţiuni referitoare la sine: Tu fă-ţi bagajele (cu sensul bagajele tale) şi apoi plecăm!/Spune-ţi (spune ţie) că vei ajunge un învingător pentru a reuși! etc.

Dacă avem situații cu verbe la persoana a doua, plural, indicativ prezent, se va scrie corect, întotdeauna, fără cratimă : voi dansați, mâncaţi, cumpărați, plecaţi, povestiţi, urcați etc. sau la imperativ : Vorbiți!, Plecaţi ! etc.

Un mijloc sigur de control este următorul : pronumele –ti nu urmează niciodată după un verb la persoana a doua plural. Deci, dacă subiectul este voiţi final face parte din formă verbului, ca marcă a persoanei a doua plural şi se scrie fără cratimă.

În structurile scrieți-mi, cântați-mi, spuneți-mi, dați-mi se poate observa că mai intervine un pronume personal, forma neaccentuata – mi (în mod similar, ar fi putut fi : le, i, ne)

scrieţi-mi (voi scrieţi mie/mi), cântaţi-mi etc. sau daţi-le (voi dați lor/le), daţi-i (lui/i), daţi-ne(nouă/ne) etc.

 

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Sensul şi originea expresiei “Patul lui Procust” În cultura română, …
Corespondenta la redactie