Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – “face-ţi-mi” sau “faceţi-mi”, “scrie-ți-mi” sau “scrieţi-mi” etc.?

Vedem uneori confuzia între terminaţia specifică persoanei a doua plural, a verbelor, la modul indicativ, timpul prezent, sau la imperativ, şi ţi, pronume personal, forma neaccentuata, aflat, în diverse construcţii, în apropierea verbului.
Se scriu cu cratimă structurile formate din verb la modul imperativ, persoana a doua singular (tu), urmat de pronumele, forma neaccentuata – ţi, în cazul dativ (aşa-numitul dativ posesiv), exprimând posesia sau acţiuni referitoare la sine: Tu fă-ţi bagajele (cu sensul bagajele tale) şi apoi plecăm!/Spune-ţi (spune ţie) că vei ajunge un învingător pentru a reuși! etc.

Dacă avem situații cu verbe la persoana a doua, plural, indicativ prezent, se va scrie corect, întotdeauna, fără cratimă : voi dansați, mâncaţi, cumpărați, plecaţi, povestiţi, urcați etc. sau la imperativ : Vorbiți!, Plecaţi ! etc.

Un mijloc sigur de control este următorul : pronumele –ti nu urmează niciodată după un verb la persoana a doua plural. Deci, dacă subiectul este voiţi final face parte din formă verbului, ca marcă a persoanei a doua plural şi se scrie fără cratimă.

În structurile scrieți-mi, cântați-mi, spuneți-mi, dați-mi se poate observa că mai intervine un pronume personal, forma neaccentuata – mi (în mod similar, ar fi putut fi : le, i, ne)

scrieţi-mi (voi scrieţi mie/mi), cântaţi-mi etc. sau daţi-le (voi dați lor/le), daţi-i (lui/i), daţi-ne(nouă/ne) etc.

 

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie