Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Semnificaţia numelui Ilie

În fiecare an, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte, la data de 20 iulie, pe Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, un exemplu de credinţă, de curaj, dreptate şi devotament în faţa lui DumnezeuIlieeste un nume foarte popular în tradiţia românească, fiind purtat de peste 120 000 de persoane, situându-se pe locul al cincilea, ca frecventă, dupa Ion, Vasile, Dumitru, Gheorghe.
Etimonul (originea) numelui Ilie este ebraicul Elijah(u)/Eliyahu, purtat de unul dintre profeţii evrei din Cartea Regilor, din Vechiul Testament, preluat în latină în forma Elis, iar în greacă,Elias. Este un nume teoforic, adică purtător/inspirat de Dumnezeu. Sensul ebraiculuiElijah(u)/Eliyahu este “Jahve este Dumnezeul meu”/”Dumnezeu este Domnul meu” şi se leagă de împrejurarea în care poporul evreu, strâns pe Muntele Carmel, a trebuit să aleagă cărei divinităţi i se va închina, în urma unei “probe a focului”, câştigată de Prorocul Ilie, în fata adepţilor lui Baal (un zeu semitic), Dumnezeu trimiţând foc din cer, iar poporul înţelegând astfel că “Domnul este adevăratul Dumnezeu”.

Diversele tradiţii asociate zilei de Sfântul Ilie se explică prin faptul că şi această sărbătoare (ca multe altele – Buna Vestire, Nasterea Domnului, Rusaliile etc.) s-a suprapus pe data altor sărbători precreştine, referitoare la ciclul naturii, recolte, la cultul Soarelui s.a.m.d. Aşa se face că viaţa profetului, fiind legată de o perioadă foarte călduroasă, de secetă, culminând cu ridicarea lui la ceruri, într-un car de foc, a generat o serie de credinţe, precum cea legată de “rău de foc, de trăsnet şi de piatră”, dacă sărbătoarea nu este respectată. Multe legende povestesc de asemenea că, în vremea în care a trăit Sfântul Ilie, adică în secolul al IX-lea i. Hr., israelienii se închinau la idoli, iar Prorocul Ilie l-a avertizat pe regele Ahab că “în aceşti ani nu va fi nici rouă, nici ploaie”, ceea ce s-a şi întâmplat. La porunca lui Dumnezeu, Prorocul a părăsit Israelul şi, în drumul său, a poposit în casa unei văduve sărace, pe care a răsplătit-o pentru ospitalitatea sa, i-a readus la viaţa copilul, suflând de trei ori asupra trupului acestuia şi invocându-l pe Dumnezeu, Profetul Ilie fiind considerat “făcător de minuni”.
Pentru devotamentul sau, Sfântul Proroc Ilie a fost ridicat la cer, într-o căruţă de foc, trasă decai de foc, minune la care a asistat ucenicul şi succesorul său, Elisei. De aceea se spune că, atunci când sunt ploi torenţiale, cu tunete şi fulgere, Sfântul Ilie traversează cerul, pentru a-i ocroti pe oameni.
S-au mai păstrat şi alte obiceiuri de Sfântul Ilie, legate tot de recolte, în această zi (nu mai înainte) mâncându-se roade noi – mere de vară, struguri, nuci, alune – după ce au fost sfintite la biserică, iar apicultorii (Sfântul Ilie fiind şi patronul apicultorilor) recoltează şi degusta mierea adunată în stupi.

Editorial
  • Haosul dictaturii sărăntocilor și baricada rezistenței

    Haosul dictaturii sărăntocilor și baricada rezistenței

    Laura Suzeanu S-au jucat cu focul. Pentru un ordin. Ordin care a ascuns foarte posibil multe promisiuni, de viitor. Dar de fapt obediența specifică lipsei de orizont, cel mai sigur pentru salariul primit, cel din banii statului. Care Stat cine este? Cine este, domnilor jandarmi, aduși, cărați, intoxicați cu minciună, …...citeste »

Oltenița, la mâna PSD: După hectare întregi de terenuri înstrăinate, Țone continuă campania de vânzare

26 martie 2018

Oltenița, la mâna PSD: După hectare întregi de terenuri înstrăinate, Țone continuă campania de vânzare

Laura Suzeanu Pentru Țone vânzarea a orice se poate în Oltenița, de la terenuri, la spații și imobile sub diverse regimuri, a devenit preocuparea primordială, chiar vitală. După ce în ședința ordinară a Consiliului Local de luna trecută Hotărârea privind vânzarea unui spațiu comercial din Hala Oltenița nu a trecut, perseverent cum îl știm când este vorba de anumite proiecte nevotate în ședințe, primarul Petrică Țone a repus pe ordinea de zi Hotărârea. O fi repetiția mama învățăturii, dar aici depinde și ce se repetă, dar și ce se învață.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Oul lui Columb (în italiană, “Uovo di Colombo”) este o expresie care …
Corespondenta la redactie