Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – (am ales) un loc sau o locaţie (potrivită pentru petrecerea vacanţei)?

În limba româna, cuvântul locaţie, utilizat tot mai mult în limbajul curent, a provocat, în ultimul timp, vii dezbateri chiar şi în rândul lingviştilor. Dacă ne raportăm strict la recomandările dicţionarelor, care fixează norma în cadrul unei limbi, vom constata că, de exemplu, potrivit celei mai recente ediţii a Dicţionarului explicativ al limbii române (DEX), locaţie este un împrumut din limba franceză (fr. location), etimonul (cuvântul de origine fiind latinescul locatio, -onis) şi că sensurile acestui termen sunt :

1. Închiriere; Chirie plătită pentru anumite lucruri luate în folosinţă temporară;  (juridic – Taxă de locaţie = taxă care se plăteşte drept sancţiune în caz de depăşire a termenului de încărcare sau de descărcare a vagoanelor de cale ferată sau a autovehiculelor;
2. ( în sintagma) Contract de locaţie/ locaţiune = Contract prin care una dintre părti se obligă să procure şi să asigure celeilalte părti folosinta unui lucru pentru un timp determinat în schimbul unei sume de bani.
3. Un loc anume, precis determinat 
(engl.location);
Sensul al treilea – un loc anume, precis determinat – neconsemnat în ediţiile anterioare ale DEX-ului, provine din limba engleză (care are la baza tot latinescul locatio, -onis) şi, în „promovarea” lui, un rol deosebit l-a avut mass-media, care îl foloseşte ca sinonim, în diverse contexte,  pentru cuvinte precum spaţiu, teritoriu, regiune, aşezare, ţinut etc., probabil pentru că sună mai „pretenţios”, este „în trend”. Aşa se face că putem auzi frecvent la ştiri sau putem citi pe internet formulări de felul: Clubul X este cea mai căutată locaţie pentru distracţie/ Maramureşul este o locaţie de vacanţă ideală/ Concertul se va desfăşura într-o altă locaţie decât cea stabilită iniţial etc.

Se întâmpla adesea ca uzul limbii să impună forme/ sensuri ale unor cuvinte neacceptate, până la un anumit moment, ca fiind corecte, pentru că orice sistem lingvistic este unul dinamic, transfarmandu-se în funcţie de realităţile care trebuie transpuse în cuvinte. Aşadar, dacă sensul 3. a fost acceptat şi trecut în DEX, atunci nu este o greşeală să îl folosim în contexte similare exemplelor anterioare, dar optiunea aceasta poate părea un semn de snobism.
Pe de altă parte, ar trebui să ţinem seama însă şi de opiniile specialiştilor care consideră că, atât timp cât există, în limba, cuvinte precum loc, aşezare, regiune, ţinut etc., este firesc să le folosim pe acestea şi să spunem, de exemplu: Clubul X este cel mai căutat loc pentru distracţie/ Maramureşul este un loc/ un ţinut/ o regiune ideal(a) pentru petrecerea vacanţei/ Concertul se va desfăşura într-un alt loc/ spaţiu decât cel stabilit iniţial etc., iar locaţie să fie utilizat numai cu sensurile specializate pentru domeniile tehnic, juridic etc (Am încheiat cu proprietarul imobilului un contract de locaţie/ În calculator, fişierul a fost salvat în locaţia X etc.)

destepti.ro

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Primarul vrea, consilierii ridică mâna: Pentru echipa de fotbal un miliard jumate, pentru elevii oltenițeni burse de câțiva lei

2 octombrie 2019

Primarul vrea, consilierii ridică mâna: Pentru echipa de fotbal un miliard jumate, pentru elevii oltenițeni burse de câțiva lei

Laura Suzeanu Primarul Petrică Țone este în continuare generos cu echipa de fotbal din spatele Asociației Club Sportiv Municipal Oltenița. Este generos, dar pe banii oltenițenilor, în timp ce profesorii care se mai încumetă să organizeze activități școlare, caută surse externe pentru premii și diplome. Deși jucătorii provin din alte zone, altele decât Oltenița, din bugetul local vor pleca din nou 150.

Corespondenta la redactie