Pastila de gramatică
Cum este corect – “fizionomia feţei” sau “expresia feţei”?
Limbajul cotidian, probabil din intenţia unor vorbitori de a sublinia (inutil) o anumită idee sau din neştiinţă, neatenţie, oferă nenumărate exemple de expresii pleonastice. Fizionomia fetei este unul dintre pleonasmele frecvente, întâlnite (oarecum surprinzător) mai mult în mass-media. Iată câteva exemple, dintre zecile, luate la întâmplare, de pe internet: “Analiza personalităţii un funcţie de fizionomia fetei” (gabybrezoiu.blogspot.ro/2007/09/analiza-personalitatii-in-functie-de.html), « Cum să-ţi prinzi părul în funcţie de fizionomia fetei » (ziare.com/life-style/coafuri/cum-sa-ti-prinzi-parul-in-functie-de-fizionomia-fetei-1261184), « Trucuri de frumuseţe pentru fizionomia fetei tale » (andreearaicu.ro/frumusete/recomandari/sfaturi/trucuri-de-frumusete-pentru-fizionomia-fetei-tale) etc.
Fizionomie este un neologism (din fr. physionomie) însemnând : totalitatea trăsăturilor feţei cuiva care determină expresia ei particulară; chip, figura, expresie, fata etc. (DEX). Prin urmare, un simplu exerciţiu de substituţie a termenului fizionomie, în structura fizionomia fetei, cu o expresie sinonima, ne-ar conduce la „trăsăturile feţei feţei”, ceea ce ar fi o construcţie absurdă.
Aşadar, evitarea acestui pleonasm se poate face foarte simplu, prin formulări fireşti precum: expresia feţei, trăsăturile feţei, fizionomia lui X etc.
Termenul fizionomie se poate folosi şi cu sens figurat, caz în care înseamnă: Caracter distinctiv, înfăţişare particulară a unei epoci, a unei colectivităţi umane etc. (DEX). Exemplu:Fizionomia societăţii contemporane este dominată de progresul ştiinţific.