Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – avatare sau avataruri?

Cuvântul avatar, în limba română, nu este unul dintre cele mai cunoscute sau utilizate. Se bucura însă de atenţie, pentru o parte dintre vorbitori, cei mai tineri mai cu seamă, cel puţin de la premiera, din 2009, a celebrului film ştiinţifico-fantastic Avatar, în regia lui James Cameron, film care s-a bucurat de şase nominalizări la Oscar şi de nenumărate alte premii, ca să nu mai vorbim de încasările de 27 de milioane de dolari din ziua lansării.

Cunoscut ar trebui să fie cuvântul şi pentru că este prezent în titlul unei proze aparţinând lui Mihai Eminescu – Avatarii faraonului Tla – scriere pe baza căreia criticul literar George Călinescu şi-a susţinut teza de doctorat sau, poate, pentru că, începând cu anul 1985, avatar este nelipsit din jocurile video, în anul mentionat lansându-se RPG-ul (Role Playing Games) « Quest of the Avatar ». Avatar, cuvânt împrumutat din limba franceză, dar care provine din limba sanscrită (avatara însemnând « coborâre »), denumeşte, în religia hindusă, reincarnările succesive ale lui Vishnu (Dumnezeu/ Zeu suprem, alături de Brahma şi Shiva). În sens larg, avatar înseamnă transformare/ metamorfoza/ reîncarnare care intervine în evoluţia unei fiinţe, ipostazele/ vieţile succesive ale aceluiaşi suflet, concepţie cunoscută sub denumirea de metempsihoza. Se utilizează termenul (sensul fiind acceptat) şi în legătură cu transformările unui obiect, putându-se vorbi, de exemplu, de avatarurile unei clădiri care a fost, sa zicem, pe rând, casa de cultură, muzeu, spaţiu expoziţional etc. În jocurile video, avatarul înseamnă o « personalizare/ particularizare » a unui personaj, compania FigurePrints mergând până la crearea de modele tridimensionale ale avatarurilor din World of Warcraft. Dacă în diverse perioade, s-au consemnat ca forme de plural ale acestui substantiv – avatare sau chiar avatari, în limba romana actuală, singura formă de plural corectă este avataruri.

destepti.ro

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Abuz de putere sau atac de stânga? Cristiana Drăgan și Valentina Vasilari suspendate din ALDE Oltenița

2 februarie 2019

Abuz de putere sau atac de stânga? Cristiana Drăgan și Valentina Vasilari suspendate din ALDE Oltenița

Consilierele Cristiana Drăgan și Valentina Vasilari au primit lovituri de stânga. Nu este vorba de un film cu pugiliști în ring, ar fi fost fair play, ci de un film rupt din realitatea actuală: mutări de interese și jocuri de culise.

Corespondenta la redactie