Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – avatare sau avataruri?

Cuvântul avatar, în limba română, nu este unul dintre cele mai cunoscute sau utilizate. Se bucura însă de atenţie, pentru o parte dintre vorbitori, cei mai tineri mai cu seamă, cel puţin de la premiera, din 2009, a celebrului film ştiinţifico-fantastic Avatar, în regia lui James Cameron, film care s-a bucurat de şase nominalizări la Oscar şi de nenumărate alte premii, ca să nu mai vorbim de încasările de 27 de milioane de dolari din ziua lansării.

Cunoscut ar trebui să fie cuvântul şi pentru că este prezent în titlul unei proze aparţinând lui Mihai Eminescu – Avatarii faraonului Tla – scriere pe baza căreia criticul literar George Călinescu şi-a susţinut teza de doctorat sau, poate, pentru că, începând cu anul 1985, avatar este nelipsit din jocurile video, în anul mentionat lansându-se RPG-ul (Role Playing Games) « Quest of the Avatar ». Avatar, cuvânt împrumutat din limba franceză, dar care provine din limba sanscrită (avatara însemnând « coborâre »), denumeşte, în religia hindusă, reincarnările succesive ale lui Vishnu (Dumnezeu/ Zeu suprem, alături de Brahma şi Shiva). În sens larg, avatar înseamnă transformare/ metamorfoza/ reîncarnare care intervine în evoluţia unei fiinţe, ipostazele/ vieţile succesive ale aceluiaşi suflet, concepţie cunoscută sub denumirea de metempsihoza. Se utilizează termenul (sensul fiind acceptat) şi în legătură cu transformările unui obiect, putându-se vorbi, de exemplu, de avatarurile unei clădiri care a fost, sa zicem, pe rând, casa de cultură, muzeu, spaţiu expoziţional etc. În jocurile video, avatarul înseamnă o « personalizare/ particularizare » a unui personaj, compania FigurePrints mergând până la crearea de modele tridimensionale ale avatarurilor din World of Warcraft. Dacă în diverse perioade, s-au consemnat ca forme de plural ale acestui substantiv – avatare sau chiar avatari, în limba romana actuală, singura formă de plural corectă este avataruri.

destepti.ro

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie