Pastila de gramatică
Cum este corect – “(El poate) oferii/ ştii/ venii/ ocolii/ fii” etc. sau “(El poate) oferi/ şti/ veni/ ocoli/ fi” etc.
Verbele din titlul articolului aparţin conjugării a IV-a, adică se termină la infinitiv în –i (un singur i) : a oferi, a şti, a veni, a ocoli, a fi etc. Greşelile în ortografierea lor apar în cursul flexiunii, când se confunda formele de infinitiv, cu altele specifice diverselor moduri, timpuri, numere şi persoane.
Mai exact, în structuri similare celor din titlu, când verbele în discuţie apar după alte forme verbale, se utilizează infinitivul, deci se vor scrie corect cu un singur –i : El poate oferi cadouri celor prezenţi/ E frumos a oferi cadouri/ Ea poate şti adevărul/ Noi putem veni la sfârşitul săptămânii/ Voi puteţi ocoli lucrurile neconvenabile/ El poate fi prezent etc.
Tot cu un singur –i se scriu şi la timpul viitor, care este format dintr-un verb auxiliar, urmat de infinitivul verbului de conjugat, precum si la conditional prezent : Eu voi oferiflori/ Eu as oferi flori/ Tu vei şti ce ai de făcut/ Tu ai sti ce ai de facut, numai sa vrei/ El va veni la timp/ El ar veni la timp/ Ei vor ocoli oraşul/ Ei ar ocoli orasul/ Voi veţi fiprezenţi/ Voi ati fi prezenti, daca va grabiti etc.
De asemenea, imperativul negativ se formează tot cu infinitivul, aşadar se va ortografia cu un –i : Nu oferi cadouri !/ Nu veni astăzi !/ Nu ocoli adevărul ! Nu fi obraznic ! etc.
În schimb, la modul conjunctiv, de exemplu, unele dintre aceste verbe trebuie scrise cu doi –i, atunci când este vorba de adăugarea unei desinenţe (element morfologic care, în cazul verbului, exprima persoana şi numărul): Să vii la timp/ Să ştii că nu cred ce spui/ Să fiivigilent în toate împrejurările etc.
Cu doi –i se scriu unele dintre aceste verbe şi la perfect simplu, persoana întâi – Eu venii/ Eu ocolii/ Eu oferii (cu putin timp in urma) etc.