”Taxa pe lăcomie” a adus România în colaps energetic. Vom avea curent cu porția, ca pe vremea lui Ceaușescu
Greva minerilor din Complexul Energetic Oltenia (CEO) duce România în pragul colapsului întregului sistem electric. De ce fac grevă? Din cauza ”taxei pe lăcomie” promovate de PSD.
Guvernul a stabilit o taxă de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din energie care va ajunge în conturile ANRE. Doar de la CE Oltenia îi vor intra în conturi circa 60 de milioane de lei. Cu acești bani, compania ar fi putut majora fiecăruia din cei 13.000 de angajați salariul cu 400 de lei/lună. Acum, minerii își cer banii…
Manu Tomescu, vicepreședintele Sindicatului Energia Rovinari, care a intrat astăzi în greva foamei, cere guvernului să renunțe la această taxă. “Taxa de 2% pe cifra de afaceri a companiei, așa zisa taxă pe lăcomie, să o plătească lacomii din România care și-au triplat salariile și care beneficiază de pensii speciale și salarii de lux, nu noi”, este mesajul lui Tomescu.
Liderul sindical nu este de acord nici cu plata certificatelor de carbon, care consumă 200 de milioane de euro din fondurile companiei. “Guvernul trebuie să plătească din alte surse certificatele de carbon și nu din salariile minerilor și energeticienilor din CE Oltenia. Nu ne interesează pe noi ce angajamente și-au luat ei pe cârca noastră. Că pe noi nu ne-au întrebat dacă suntem de acord să trudim în condiții extreme și pe salarii de mizerie, ca să le plătim combinațiile miliardarilor în euro, din Europa și din lume”, a spus Tomescu.
Complexul Energetic Oltenia nu are de ales și trebuie să își achite taxele. „Trebuie să plătim această taxă. E deja Ordonanță de Urgență. Cred că între 60 și 80 de milioane de lei va fi. Este o sumă care reprezintă o mare parte din fondul de salarii. Peste 10%, dintr-o singură taxă. Dacă mai adăugăm 20 de taxe pe care Complexul Energetic Oltenia trebuie să le plătească și impozite, o să fie greu. Va fi un an greu. Toată lumea știe treaba asta”, a transmis Sorin Olaru, directorul de Resurse Umane din cadrul CEO, la un post de televiziune.
În acest context, minerii de la CEO au declanșat câteva acțiuni de protest și amenință să intre în grevă generală. Acest lucru duce România în pragul colapsului energetic. Asta pentru că electricitatea produsă de termocentrale este esențială.
Sistemul energetic este format din producători, transportatori (de diferite tipuri) și de consumatori. Este esențial ca energia care intră în sistem să fie egală cu cea care iese, adică cea consumată. Altfel, rețeua intră în colaps – fenomen numit blackout. Exemplu: dacă se produce mai puțină energie decât se consumă, rețeaua cedează, România rămâne fără energie electric.
Asemena cazuri se reglează prin ”echilibrarea” sistemului, care se face în țara noastră prin cărbune. Când este puțină energie în rețea, dăm drumul mai multor turbine termoelectrice! Avem prea puțini consumatori? Mai oprim câteva turbine pe cărbune! Pe 15 ianuarie 2019, ora 15,17 minute, din totalul producției de electricitate, 22,39% este din termocentrale.
Dar, iată, CEO intră în grevă! Asta înseamnă că vor lipsi din rețea 1.600 de Megawați. Cu ce îi suplinim?
În condițiile meteo actuale putem doar importa sau putem reduce consumul.
Importurile nu pot fi mai mari, tehnic, de 2.000 de Megawați. Asta poate rețeaua. Dar România importă déjà 1.500 de Megawați în acest moment – nu mai este loc de cei 1.600 de Megawați de la CEO.
Cealaltă metodă, reducerea consumului, înseamnă raționalizarea ca pe timpul lui Ceaușescu. Vom primi energie electrică câteva ore ziua și câteva noaptea.
Surse guvernamentale au declarat pentru newsteam că această grevă are și susținerea conducerii CEO, care a făcut, în ani, o mulțime de greșeli de management, pe care încearcă acum să le acopere.