Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – cafea expresso sau cafea espresso?

Probabil că mulţi dintre cei care preferă cafeaua concentrată, cu aroma puternică, preparată la un aparat special, şi-au pus întrebarea, în momentul în care au comandat-o la un bar sau la un restaurant, cum este corect – cafea expresso sau cafea espresso?

Aceasta este o specialitate italiană, inventată în 1884, de către Angelo Moriondo, protejată de către un brevet internaţional, obţinut în 1885, la Paris.

Aşadar, în mod firesc, ţinând seama de etimologia cuvântului – it. espresso – şi în limba romana, singura formă corectă, indicată de DOOM (Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române) este espresso (ca în limba de origine, unde cuvântul este participiul trecut al verbului esprimere, care înseamnă a extrage prin presiune).

Este adevărat că englezii, francezii şi spaniolii folosesc sintagma cafea expresso (express inseamnand rapid/ special), fiind vorba, de fapt, de o suprapunere de sensuri – cafea espresso preparată rapid (express).

Prin urmare… « Un espresso, vă rog ! »

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie