Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – « ultimile ştiri », « ultimile noutăţi » etc. sau « ultimele ştiri », « ultimele noutăţi » etc. ?

Ultim (din lat. ultimus, it. ultimo) este un adjectiv variabil, prin urmare îşi schimba forma după gen şi număr, acordându-se cu substantivul pe care îl însoţeşte : ultim (masculin, singular), ultima (feminin, singular), ultimi (masculin, plural), ultime (feminin, plural). Dacă adjectivul este antepus substantivului pe care îl determina, acesta primeşte şi articol hotărât/ nehotărât. Se va spune corect, de exemplu :

La rubrica « Ultima oră »am găsit cele mai noi ştiri.

Un ultim avertisment pentru cei care nu respectă regulile ar fi necesar.

Ultimele avertismente au fost foarte serioase.

Ultimii jucători au ieşit de pe teren.

Ultimele zile au fost cele mai aglomerate.

Asadar, este greşit să se spună ultimile ştiri, ultimile noutăţi, ultimile partide, ultimile puteri etc., deoarece toate substantivele menţionate anterior sunt de genul feminin, iar ultimileeste o forma hibrida, incorecta, o combinatie a formei de masculin a adjectivului cu articolul hotarat de feminin. Adjectivul va trebui să aibă forma corespunzătoare, cea de feminin, plural : ultimele ştiri, ultimele noutăţi, ultimele partide, ultimele puteri etc.

Editorial
 • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

  Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

  Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Primarul vrea, consilierii ridică mâna: Pentru echipa de fotbal șase miliarde pe an, pentru elevii oltenițeni burse de câțiva lei

2 octombrie 2019

Primarul vrea, consilierii ridică mâna: Pentru echipa de fotbal șase miliarde pe an, pentru elevii oltenițeni burse de câțiva lei

Laura Suzeanu Primarul Petrică Țone este în continuare generos cu echipa de fotbal din spatele Asociației Club Sportiv Municipal Oltenița. Este generos, dar pe banii oltenițenilor, în timp ce profesorii care se mai încumetă să organizeze activități școlare, caută surse externe pentru premii și diplome. Deși jucătorii provin din alte zone, altele decât Oltenița, din bugetul local vor pleca din nou 150.

 • Pastila de gramatică

  Pastila de gramatică

  Expresia O.K./OK – originea şi situaţia acesteia în limba română …
Corespondenta la redactie
 • Corespondență de la NATO

  Corespondență de la NATO

  Premieră istorică la un summit aliat: NATO cere Rusiei să își retragă trupele staționate ilegal în Republica Moldova, Georgia și …Read More »