Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – « ultimile ştiri », « ultimile noutăţi » etc. sau « ultimele ştiri », « ultimele noutăţi » etc. ?

Ultim (din lat. ultimus, it. ultimo) este un adjectiv variabil, prin urmare îşi schimba forma după gen şi număr, acordându-se cu substantivul pe care îl însoţeşte : ultim (masculin, singular), ultima (feminin, singular), ultimi (masculin, plural), ultime (feminin, plural). Dacă adjectivul este antepus substantivului pe care îl determina, acesta primeşte şi articol hotărât/ nehotărât. Se va spune corect, de exemplu :

La rubrica « Ultima oră »am găsit cele mai noi ştiri.

Un ultim avertisment pentru cei care nu respectă regulile ar fi necesar.

Ultimele avertismente au fost foarte serioase.

Ultimii jucători au ieşit de pe teren.

Ultimele zile au fost cele mai aglomerate.

Asadar, este greşit să se spună ultimile ştiri, ultimile noutăţi, ultimile partide, ultimile puteri etc., deoarece toate substantivele menţionate anterior sunt de genul feminin, iar ultimileeste o forma hibrida, incorecta, o combinatie a formei de masculin a adjectivului cu articolul hotarat de feminin. Adjectivul va trebui să aibă forma corespunzătoare, cea de feminin, plural : ultimele ştiri, ultimele noutăţi, ultimele partide, ultimele puteri etc.

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Abuz de putere sau atac de stânga? Cristiana Drăgan și Valentina Vasilari suspendate din ALDE Oltenița

2 februarie 2019

Abuz de putere sau atac de stânga? Cristiana Drăgan și Valentina Vasilari suspendate din ALDE Oltenița

Consilierele Cristiana Drăgan și Valentina Vasilari au primit lovituri de stânga. Nu este vorba de un film cu pugiliști în ring, ar fi fost fair play, ci de un film rupt din realitatea actuală: mutări de interese și jocuri de culise.

Corespondenta la redactie