Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – « ultimile ştiri », « ultimile noutăţi » etc. sau « ultimele ştiri », « ultimele noutăţi » etc. ?

Ultim (din lat. ultimus, it. ultimo) este un adjectiv variabil, prin urmare îşi schimba forma după gen şi număr, acordându-se cu substantivul pe care îl însoţeşte : ultim (masculin, singular), ultima (feminin, singular), ultimi (masculin, plural), ultime (feminin, plural). Dacă adjectivul este antepus substantivului pe care îl determina, acesta primeşte şi articol hotărât/ nehotărât. Se va spune corect, de exemplu :

La rubrica « Ultima oră »am găsit cele mai noi ştiri.

Un ultim avertisment pentru cei care nu respectă regulile ar fi necesar.

Ultimele avertismente au fost foarte serioase.

Ultimii jucători au ieşit de pe teren.

Ultimele zile au fost cele mai aglomerate.

Asadar, este greşit să se spună ultimile ştiri, ultimile noutăţi, ultimile partide, ultimile puteri etc., deoarece toate substantivele menţionate anterior sunt de genul feminin, iar ultimileeste o forma hibrida, incorecta, o combinatie a formei de masculin a adjectivului cu articolul hotarat de feminin. Adjectivul va trebui să aibă forma corespunzătoare, cea de feminin, plural : ultimele ştiri, ultimele noutăţi, ultimele partide, ultimele puteri etc.

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie