Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – cafea expresso sau cafea espresso?

Probabil că mulţi dintre cei care preferă cafeaua concentrată, cu aroma puternică, preparată la un aparat special, şi-au pus întrebarea, în momentul în care au comandat-o la un bar sau la un restaurant, cum este corect – cafea expresso sau cafea espresso?

Aceasta este o specialitate italiană, inventată în 1884, de către Angelo Moriondo, protejată de către un brevet internaţional, obţinut în 1885, la Paris.

Aşadar, în mod firesc, ţinând seama de etimologia cuvântului – it. espresso – şi în limba romana, singura formă corectă, indicată de DOOM (Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române) este espresso (ca în limba de origine, unde cuvântul este participiul trecut al verbului esprimere, care înseamnă a extrage prin presiune).

Este adevărat că englezii, francezii şi spaniolii folosesc sintagma cafea expresso (express inseamnand rapid/ special), fiind vorba, de fapt, de o suprapunere de sensuri – cafea espresso preparată rapid (express).

Prin urmare… « Un espresso, vă rog ! »

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Primarul vrea, consilierii ridică mâna: Pentru echipa de fotbal șase miliarde pe an, pentru elevii oltenițeni burse de câțiva lei

2 octombrie 2019

Primarul vrea, consilierii ridică mâna: Pentru echipa de fotbal șase miliarde pe an, pentru elevii oltenițeni burse de câțiva lei

Laura Suzeanu Primarul Petrică Țone este în continuare generos cu echipa de fotbal din spatele Asociației Club Sportiv Municipal Oltenița. Este generos, dar pe banii oltenițenilor, în timp ce profesorii care se mai încumetă să organizeze activități școlare, caută surse externe pentru premii și diplome. Deși jucătorii provin din alte zone, altele decât Oltenița, din bugetul local vor pleca din nou 150.

Corespondenta la redactie