Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Scrierea corecta a unor adjective

Anumite probleme de ortografie se pot ivi atunci cand este vorba de cateva categorii de adjective – cele masculine, terminate la Nominativ, singular, nearticulat in –iu (cenusiu, argintiu, zglobiu etc.), cele feminine termintae in –ie, in hiat, adica « i » si « e » sunt vocale si trec in silabe diferite (cenusie, argintie etc.), cele terminate in –uu (ambiguu) etc. Iata, asadar, cateva reguli de baza, care pot ajuta la fixarea formelor corecte :

 1. Adjectivele masculine, terminate la Nominativ, singular, in –iu se scriu la pluralul nearticulat cu –ii : (nor) cenusiu – (nori) cenusii(cercel) argintiu –(cercei) argintii(copil) zglobiu – (copii) zglobii etc. Formele de plural articulat ale acestor adjective stau intotdeauna inaintea substantivului pe care il determina si se scriu cu –iii cenusiii nori, argintiii cercei, zglobiii copiiIn acest caz, primul «i » face parte din radacina cuvantului, al doilea este semnul pluralului, iar al treilea este articol hotarat. Un mijloc sigur de control si de fixare in memorie a acestei reguli este ca, daca adjectivul sta dupa substantiv, nu se poate articula cu articol hotarat (deci nu poate primi al treilea i) niciodata. Controlul se poate face si prin despartirea cuvantului in silabe : (nori) ce-nu-sii, dar ce-nu-si-ii (nori).

Observatie ! Toate celelalte adjective, daca se afla dupa substantivul determinat, se scriu, la Nominativ, plural, cu un singur « i » : (ochi) negri, (copii) frumosi etc.

 1. Adjectivele feminine, terminate la Nominativ, singular, nearticulat in –ie se scriu la plural, nearticulat, tot cu –ii: (campie) cenusie – campii cenusii, (bratara) argintie – (bratari) argintii etc. Primul « i » apartine radacinii cuvantului, al doilea este desinenta de plural. Cand adjectivul (plural, articulat) preceda substantivul, –ii se pastreaza inaintea articolului : cenusiile (campii), argintiile (bratari).
 2. Adjectivul drag, la feminin, plural, are forma dragi (fete dragi)iar forma articulata este dragile (dragile fete). Nu este corecta forma dragele, care se aude atat de des, in limbajul curent.
 3. Adjectivele de felul ambiguu, continuu au ca forme corecte : ambigua (feminin, singular), ambigue (feminin, plural), ambigui (masculin, plural). In mod similar, se declina continuu – continua, continue, continui.
 4. Formele corecte ale adjectivelor cu terminatia –uos, la masculin, singular (respectuos, somptuos) sunt, la feminin, singular – respectuoasa, somptuoasa, iar la feminin, plural – respectuoase, somptuoase.
 5. Unele adjective neologice, conform DOOM, 2005, precum analog, omolog au ca forme acceptate de feminin analoaga/analoga, omoloaga/omologa, prima fiind, totusi, recomandata.
 6. Adjectivele invariabile, de felul, atroce, eficace, perspicace, motrice, au (de aceea se numesc invariabile), aceeasi forma la toate cazurile, genurile si numerele.

destepti.ro

Editorial
 • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

  Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

  “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

 • Pastila de gramatică

  Pastila de gramatică

  Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie