Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – “curcubee” sau “curcubeie”?

Nu se ştie exact originea cuvântului curcubeufenomen optic datorat refracţiei, reflexiei totale şi dispersiei luminii solare în picăturile de apă din atmosferă şi care are aspectul unui imens arc multicolor desfăşurat pe cer; fascicul de raze luminoase care apar uneori noaptea pe bolta cerească (DEX). Unii lingvişti consideră că ar proveni din latinescul curvus (îndoit) sauconcurvare (a îndoi). Alţii, comparându-l cu varianta din retoromană –  un dialect de origine latină, vorbit de o populaţie din sud-estul Elveţiei şi din nord-estul Italiei – vorbitorii de retoromană folosind cuvântul arcobevondo (care ar însemna „arc care bea apă”, pe care ar lua-o din râuri, potrivit mentalităţii populare), au stabilit o etimologie care este totuşi greu de acceptat – din latinescul arcus combibulus > arcus combibu > arcurcubeu > acurcubeu.

Indiferent de originea cuvântului, trebuie însă ştiut că forma corectă de plural nearticulat estecurcubeie (cu –ie), iar plural articulat curcubeiele. La genitiv-dativ (care se formează de la forma de plural nearticulat) corect este să spunem: curcubeielor.

Exemplu: La un interval scurt de timp, am văzut două curcubeie/Culorile curcubeielor s-au stins încet-încet etc.

Sursa

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Primarul vrea, consilierii ridică mâna: Pentru echipa de fotbal șase miliarde pe an, pentru elevii oltenițeni burse de câțiva lei

2 octombrie 2019

Primarul vrea, consilierii ridică mâna: Pentru echipa de fotbal șase miliarde pe an, pentru elevii oltenițeni burse de câțiva lei

Laura Suzeanu Primarul Petrică Țone este în continuare generos cu echipa de fotbal din spatele Asociației Club Sportiv Municipal Oltenița. Este generos, dar pe banii oltenițenilor, în timp ce profesorii care se mai încumetă să organizeze activități școlare, caută surse externe pentru premii și diplome. Deși jucătorii provin din alte zone, altele decât Oltenița, din bugetul local vor pleca din nou 150.

Corespondenta la redactie