Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – “curcubee” sau “curcubeie”?

Nu se ştie exact originea cuvântului curcubeufenomen optic datorat refracţiei, reflexiei totale şi dispersiei luminii solare în picăturile de apă din atmosferă şi care are aspectul unui imens arc multicolor desfăşurat pe cer; fascicul de raze luminoase care apar uneori noaptea pe bolta cerească (DEX). Unii lingvişti consideră că ar proveni din latinescul curvus (îndoit) sauconcurvare (a îndoi). Alţii, comparându-l cu varianta din retoromană –  un dialect de origine latină, vorbit de o populaţie din sud-estul Elveţiei şi din nord-estul Italiei – vorbitorii de retoromană folosind cuvântul arcobevondo (care ar însemna „arc care bea apă”, pe care ar lua-o din râuri, potrivit mentalităţii populare), au stabilit o etimologie care este totuşi greu de acceptat – din latinescul arcus combibulus > arcus combibu > arcurcubeu > acurcubeu.

Indiferent de originea cuvântului, trebuie însă ştiut că forma corectă de plural nearticulat estecurcubeie (cu –ie), iar plural articulat curcubeiele. La genitiv-dativ (care se formează de la forma de plural nearticulat) corect este să spunem: curcubeielor.

Exemplu: La un interval scurt de timp, am văzut două curcubeie/Culorile curcubeielor s-au stins încet-încet etc.

Sursa

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Abuz de putere sau atac de stânga? Cristiana Drăgan și Valentina Vasilari suspendate din ALDE Oltenița

2 februarie 2019

Abuz de putere sau atac de stânga? Cristiana Drăgan și Valentina Vasilari suspendate din ALDE Oltenița

Consilierele Cristiana Drăgan și Valentina Vasilari au primit lovituri de stânga. Nu este vorba de un film cu pugiliști în ring, ar fi fost fair play, ci de un film rupt din realitatea actuală: mutări de interese și jocuri de culise.

Corespondenta la redactie