Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – “curcubee” sau “curcubeie”?

Nu se ştie exact originea cuvântului curcubeufenomen optic datorat refracţiei, reflexiei totale şi dispersiei luminii solare în picăturile de apă din atmosferă şi care are aspectul unui imens arc multicolor desfăşurat pe cer; fascicul de raze luminoase care apar uneori noaptea pe bolta cerească (DEX). Unii lingvişti consideră că ar proveni din latinescul curvus (îndoit) sauconcurvare (a îndoi). Alţii, comparându-l cu varianta din retoromană –  un dialect de origine latină, vorbit de o populaţie din sud-estul Elveţiei şi din nord-estul Italiei – vorbitorii de retoromană folosind cuvântul arcobevondo (care ar însemna „arc care bea apă”, pe care ar lua-o din râuri, potrivit mentalităţii populare), au stabilit o etimologie care este totuşi greu de acceptat – din latinescul arcus combibulus > arcus combibu > arcurcubeu > acurcubeu.

Indiferent de originea cuvântului, trebuie însă ştiut că forma corectă de plural nearticulat estecurcubeie (cu –ie), iar plural articulat curcubeiele. La genitiv-dativ (care se formează de la forma de plural nearticulat) corect este să spunem: curcubeielor.

Exemplu: La un interval scurt de timp, am văzut două curcubeie/Culorile curcubeielor s-au stins încet-încet etc.

Sursa

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie