Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Izvorul tuturor supărărilor şi bucuriilor se află în noi înşine.

Izvorul tuturor supărărilor şi bucuriilor se află în noi înşine.

Ridică paharul pentru acea zi scurtă, fericită de vară care este copilăria…

Unii dau puţin, dar cu mult efort; alţii, dimpotrivă, dau totul cu mare uşurinţă.

În primul rând îşi face dimineaţa siesta, apoi şi seara, dar în mod constant cu şampanie.

Anumite femei caută veşnic un obiect asupra căruia să-şi reverse sentimentul lor de compasiune.

Au existat vremuri când sticla era o raritate, de culoare verzuie; binecuvântate fie timpurile vechi, când mai existau şi rarităţi.

Iubirea apleacă până şi capul regelui în ţărână, făcându-l să măture colbul din drum cu pletele, să şoptească vorbe neruşinate şi să râdă prosteşte.

În singurătatea mea, la kilometri distanţă de oameni şi case, sunt într-o stare mentală copilărească de bucurie şi lipsă de griji, pe care nu ai putea s-o înţelegi decât dacă cineva ţi-o explică.

Dacă cineva vrea să ştie ce este iubirea – ea nu este decât o briză care adie printre trandafiri, apoi se potoleşte şi moare. Dar adesea este şi ca o pecete ce nu se poate desface şi care durează toată viaţa.

Întunericul se aşternea în jur. Totul era cufundat în linişte, totul. Dar sus, în înălţimi, fremăta cântecul etern, suflul vântului, foşnetul surd îndepărtat care nu încetează niciodată. Am ascultat atât de îndelung acest freamăt nesfârşit, morbid, încât a început să mă tulbure. Desigur că erau simfoniile lumilor ce se rostogoleau prin necuprins deasupra mea, stelele care intonau un imn…

Knut Hamsun

Laureatul premiului Nobel pentru literatură al anului 1920 a fascinat generaţii întregi cu romanele sale, în care explorează complexitatea fiinţei umane. A avut un rol important în modernizarea romanului european. Este reprezentant al realismului psihologic, în primul rând prin capodopera sa, romanul Foamea (1890).

Knut Hamsun născut Knud Pedersen, în Vågå, Gudbrandsal, Norvegia, pe 4 august 1859, şi-a descris copilăria ca pe o idilă pastorală, visând şi cu decenii mai târziu la liniştea câmpiilor norvegiene unde avea grijă de oi. . unde a lucrat ca cioban deja înainte de a împlini opt ani, perioadă pe care avea să o descrie mai târziu drept “cei mai fericiţi ani din viaţă”. A fost al patrulea fiu al lui Peder Pedersen și al soției lui, Tora Olsdatter (Garmostrædet). A copilărit în Hamarøy, Nordland. La vârsta de 17 ani a devenit ucenic la un producător de frânghii. În aceeași perioadă a început să scrie. A petrecut câțiva ani în America, călătorind și lucrând, publicând impresiile sub titlul “Fra det moderne Amerikas Aandsliv” (Din viața intelectuală a Americii moderne) (1889). Aceştia au fost urmaţi subit de perioada cea mai nefericită, anii adolescenţei petrecuţi sub nuiaua durului său unchi, un preot sectant cu principii milităreşti. Mai târziu, tânărul Hamsun a lucrat ca cizmar, vânzător şi agent comercial voiajor.

De două ori şi-a încercat norocul în Statele Unite, dar s-a întors de fiecare dată dezamăgit în Scandinavia. Singura bucurie pe care a trăit-o dincolo de Ocean a fost că a făcut cunoştinţă cu Mark Twain, unul dintre idolii săi literari.

În 1898, s-a căsătorit cu Bergljot Goepfert (născută Bech), căsătorie desfăcută în 1906. Ulterior s-a căsătorit cu Marie Andersen, în 1909, cu care a rămas căsătorit până la moartea sa. În momentul întâlnirii lor, Marie era o tânără și talentată actriță, dar și-a încheiat cariera pentru a-l însoți la Hamarøy, unde au cumpărat o fermă.

După o perioadă, au hotărât să se mute în sud, la Larvik. În 1918 au cumpărat ferma Norholm, între Lillesand șiGrimstad.

La fel ca Herman Melville şi Joseph Conrad, Hamsun a devenit unul dintre cei mai celebri autodidacţi din
literatura universală, confruntându-se însă mereu cu grave probleme financiare şi cu întrebarea dacă nu ar fi fost mai bine să renunţe la scris pentru a se dedica în întregime unei meserii obişnuite şi mai bine remunerate.

Romanele lui Hamsun, precum “Foamea”, “Rodul pământului”, “Ultima bucurie” sau “Vagabonzii” s-au dovedit extrem de populare de-a lungul mai multor generaţii de cititori din lumea întreagă. Din nefericire nu s-a putut dezbăra de fascinaţia pentru nazism, o atitudine a scriitorului norvegian care a generat numeroase controverse, nu numai în rândurile exegeţilor operei lui Hamsun. Nimeni nu a găsit un răspuns definitiv la dureroasa întrebare, cum de a ajuns un intelectual de talia lui Hamsun să devină avocatul norvegian al unui asasin în masă precum Hitler.

Admiraţia scriitorului pentru regimul nazist a ajuns să aibă accente de-a dreptul groteşti: de pildă, el i-a făcut cadou ministrului nazist al propagandei, Joseph Goebbels, medalia premiului Nobel pentru literatură obţinut de el în 1920. În 1945, după ce ororile lagărelor de concentrare au devenit de notorietate, Hamsun nu s-a sfiit să scrie un necrolog la moartea lui Hitler, în care îl elogia pe monstruosul dictator drept “războinic ce luptă pentru apărarea omenirii” şi “figură reformatoare de cel mai înalt rang”. În 1947, Hamsun, pe atunci în vârstă de 88 de ani, a fost nevoit să justifice colaborarea sa cu regimul nazist în faţa tribunalului. Cu încăpăţânarea unui copil, Hamsun nu s-a dezis de admiraţia pentru nazişti, dar a scăpat cu o simplă amendă.

Knut Hamsun este supranumit „Dostoievski norvegian“. Foamea e considerat unul dintre cele mai importante romane moderniste, anticipând şi influenţând multe opere de ficţiune, de la Joyce şi Kafka la Camus.
Opera sa cuprinde peste 20 de romane, un volum de poezie, mai multe piese de teatru şi eseuri, un jurnal de călătorie.
Knut Hamsun a murit la Nørholm, în 1952, la vârsta de 92 de ani.

Surse:
dw.com
ro.wikipedia.org
autori.citatepedia.ro
youtube.com

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie