Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – “totodată” sau “tot o dată”, “totuna” sau “tot una”?

Totodată şi tot o dată sunt omofone, adică se pronunţă identic, dar se scriu diferit şi au valoare morfologică diferită. Tot o dată (scris în trei cuvinte) este o structură alcătuită din adverbul tot şi numeralul o dată: Tot o dată au fost şi ei la mare (adică o singură dată, nude mai multe ori).

Când se scrie într-un singur cuvânt, totodată are valoare de adverb, cu sensul în acelaşi timp, concomitent, simultan : A fost surprins şi, totodată, mulţumit de hotărârea pe care aţi luat-o/Totodată cu ei s-a întors şi fratele meu etc.

În mod similar, tot una (în două cuvinte) poate fi, în funcţie de context, o structură alcătuită din adverb şi numeralŞi eu am văzut, ca şi tine, tot una (o singură carte în raft, de exemplu) – sau locuţiune adverbialăMergi pe drumul acesta şi ţine-o tot una.

Când se ortografiază într-un singur cuvânt, totuna are sensul la felMi-e totuna ce hotărăşti !

Expresia tot una şi una are înţelesul frumos, deosebit : Exponatele de la Salonul invenţiilor erau tot una şi una!

Sursa

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Abuz de putere sau atac de stânga? Cristiana Drăgan și Valentina Vasilari suspendate din ALDE Oltenița

2 februarie 2019

Abuz de putere sau atac de stânga? Cristiana Drăgan și Valentina Vasilari suspendate din ALDE Oltenița

Consilierele Cristiana Drăgan și Valentina Vasilari au primit lovituri de stânga. Nu este vorba de un film cu pugiliști în ring, ar fi fost fair play, ci de un film rupt din realitatea actuală: mutări de interese și jocuri de culise.

Corespondenta la redactie