Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – glasvant, glazvand sau glasvand ?

Cuvântul din titlul articolului, care poate fi auzit în variantele menţionate – glasvant, glazvand sau glasvand Cartedenumeşte  1. peretele interior alcătuit din panouri de sticlă montate pe un cadru de lemn sau de metal. 2. uşa pliantă, cu geamuri, care separă două încăperi (DEX).

În limba română, acest cuvânt este un împrumut din limba germană (germ. glaswand), care a fost adaptat la ortografia românească (w fiind transcris ca v, in rest pastrandu-se structura fonetica din limba de origine), Carte peste carteastfel că singura formă corectă este glasvand. Celelalte două variante, incorecte, au apărut fie sub influenţa altor cuvinte care se termină în –ant, fie (varianta glazvand) pentru că –s, aflat în apropierea lui –v, se aude ca o consoană sonoră (z) şi nu surdă, cum este, de fapt, s.

Mai trebuie ştiut că forma corectă de plural este glasvanduri.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

80 − = 78

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie