Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – glasvant, glazvand sau glasvand ?

Cuvântul din titlul articolului, care poate fi auzit în variantele menţionate – glasvant, glazvand sau glasvand Cartedenumeşte  1. peretele interior alcătuit din panouri de sticlă montate pe un cadru de lemn sau de metal. 2. uşa pliantă, cu geamuri, care separă două încăperi (DEX).

În limba română, acest cuvânt este un împrumut din limba germană (germ. glaswand), care a fost adaptat la ortografia românească (w fiind transcris ca v, in rest pastrandu-se structura fonetica din limba de origine), Carte peste carteastfel că singura formă corectă este glasvand. Celelalte două variante, incorecte, au apărut fie sub influenţa altor cuvinte care se termină în –ant, fie (varianta glazvand) pentru că –s, aflat în apropierea lui –v, se aude ca o consoană sonoră (z) şi nu surdă, cum este, de fapt, s.

Mai trebuie ştiut că forma corectă de plural este glasvanduri.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

nineteen − seven =

− 1 = 1

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Sensul şi originea expresiei “Patul lui Procust” În cultura română, …
Corespondenta la redactie